Windows 11 Sürüm Karşılaştırması

Muzo

New member
Selam millet, yeni bilgisayar alacağım ve Windows 11’in hangi sürümünü kurmam gerektiğine karar veremedim. Home, Pro, Education, Enterprise gibi bir sürü seçenek var. Bazı arkadaşlar Pro daha güvenli diyor, bazıları Home daha hızlı diyor. Gerçekten fark var mı? Günlük kullanım, oyun ve iş için hangisini tercih etmek mantıklı olur?

Performans açısından Home ve Pro arasında fark yok, ikisi de aynı çekirdek yapısını kullanıyor. Fark yönetimsel özelliklerde. Pro sürümü BitLocker, Remote Desktop, Group Policy gibi araçlara sahip.

Ev kullanıcısıysan Home yeterli. Daha az arka plan hizmeti çalışıyor, bu yüzden az da olsa daha hafif. Oyun performansı da birebir aynı.

Pro sürümünün avantajı sistem üzerinde daha fazla kontrol sağlaması. Özellikle güncellemeleri erteleyebilmek veya ağ politikalarını düzenlemek isteyenler için ideal.

Education ve Enterprise sürümleri kurumsal kullanım için. Evde kullanırsan gereksiz servisler ve güvenlik politikaları performansı düşürebilir.

Ben Pro kullanıyorum çünkü işte bazen Remote Desktop gerekiyor. Onun dışında fark hissetmedim. Home sürümü oyunlarda da stabil.

Enterprise sürümü çok katı güvenlik ayarlarına sahip. Kurumsal ağlar için tasarlanmış. Kişisel kullanımda fazla karmaşık.

Pro sürümünde BitLocker disk şifreleme özelliği var. Laptop kullanıyorsan veri güvenliği açısından bu avantajlı olabilir.

Ben Home kullanıyorum, gayet memnunum. TPM 2.0 ve Secure Boot gereksinimlerini karşılıyorsa zaten tüm özellikleri destekliyor.

Education sürümü aslında Enterprise temelli ama öğrenci lisanslarıyla geliyor. Ev kullanıcıları için fazla özellikli.

Benim tercihim Pro çünkü güncellemeleri kontrol etme ve yerel hesapla kurulum yapma imkanı sunuyor. Home'da bu zorunlu olarak Microsoft hesabı istiyor.

LTSC (Long Term Servicing Channel) sürümünü oyun için önerenler var ama tavsiye etmem. Güncellemeler kısıtlı olduğu için yeni sürücüler ve oyunlar bazen uyumsuz oluyor.

Performans farkı neredeyse sıfır ama stabilite açısından Home biraz daha sade. Sadece kurumsal güvenlik politikalarına ihtiyacın varsa Pro mantıklı.

Home sürümü oyun, film, internet gibi günlük işler için en uygun. Pro sürümü iş istasyonu veya ofis ortamı için. Enterprise ve Education ise IT yöneticileri için.

Kısaca: Home = sade ve hızlı, Pro = kontrollü ve güvenli, Enterprise = kurumsal, Education = öğrenci sürümü. Günlük kullanım için Home, profesyonel işler için Pro.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.