Oyun Bilgisayarı İçin Hangi Windows 11 Sürümü Daha Uygun?

Xanadu

New member
Selam arkadaşlar, yeni bir sistem topladım ve sadece oyun oynamak için Windows 11 kurmak istiyorum. Home, Pro ve diğer sürümler arasında kaldım. Bazıları Pro'nun daha kararlı olduğunu söylüyor ama bazıları da Home'un daha az arka plan hizmeti çalıştırdığı için oyunlarda daha iyi performans verdiğini söylüyor. Oyun odaklı bir bilgisayar için hangi Windows 11 sürümünü önerirsiniz?

Oyun performansı açısından Home ve Pro arasında fark yok. İkisi de aynı çekirdeği kullanıyor. Home sürümü daha az arka plan servis çalıştırdığı için çok az da olsa daha hafif olabilir.

Ben Pro kullanıyorum ama fark hissetmedim. Oyun performansını asıl etkileyen şey GPU sürücüleri, RAM hızı ve disk. Sürüm farkı FPS’yi değiştirmiyor.

Eğer sadece oyun oynayacaksan Home yeterli. Pro sürümündeki BitLocker, Group Policy gibi şeyler oyunla ilgili değil, hatta bazı sistemlerde ek yük bile oluşturuyor.

Oyun bilgisayarı için bence en önemlisi Windows’un güncellemelerini kontrol altına almak. Pro sürümünde güncellemeleri erteleme seçeneği var, bu yüzden tercih edilebilir.

Home sürümünde Microsoft hesabı zorunluluğu biraz sinir bozucu, o yüzden Pro’yu tercih ediyorum. Kurulum sırasında offline hesapla kurulabiliyor.

Home sürümü oyun performansında %1 kadar daha iyi olabilir çünkü Pro’da varsayılan olarak açık olan bazı servisler yok. Benchmarklarda fark çok küçük ama ölçülebilir.

Ben Pro for Workstations kullanıyorum. Yüksek hızlı NVMe RAID kurulumlarında fark yaratıyor ama oyunlarda fark yok. Fazladan para vermeye değmez.

Oyunlarda gecikmeyi azaltmak istiyorsan Windows 11 23H2 veya 25H2 sürümlerinde 'Game Mode' ve 'Hardware Accelerated GPU Scheduling' açık olduğundan emin ol. Sürümden çok bu ayarlar fark yaratıyor.

Bazı kullanıcılar Enterprise LTSC sürümünü oyun için kullanıyor ama tavsiye etmem. O sürüm kurumsal kullanım için, oyunlarda sürücü uyumluluğu sorun çıkarabiliyor.

Home sürümünde performans biraz daha iyi ama Pro daha fazla kontrol sunuyor. Güncellemeleri erteleyebilmek benim için büyük avantaj, oyun ortasında güncelleme yapmıyor.

Pro’nun en büyük artısı Remote Desktop desteği. Eğer ikinci bir bilgisayardan oyun sistemine bağlanıyorsan bu işe yarıyor. Onun dışında fark yok.

Ben iki sürümü de denedim. Benchmark sonuçlarında fark sıfır. Sadece Home biraz daha az RAM kullanıyor. Eğer profesyonel araçlar kullanmayacaksan Home sürümü ideal.

Oyun bilgisayarı için en iyi Windows 11 sürümü = en sade sürüm. Home veya Pro fark etmez, önemli olan gereksiz servisleri kapatmak ve sürücüleri güncel tutmak.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.