Windows 11'de Anlık Takılmalar Oluyor, Neden ve Nasıl Düzeltilir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Xanadu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Xanadu

New member
Merhaba arkadaşlar, son zamanlarda bilgisayarımda Windows 11 kullanırken özellikle tarayıcı açıkken veya birden fazla uygulama çalışırken kısa süreli donmalar oluyor. Görev yöneticisine baktığımda CPU veya RAM kullanımı bazen %100’e vuruyor ama hemen normale dönüyor. SSD kullanıyorum, sürücüler güncel, ama yine de bu anlık takılmalar can sıkıyor. Donanımda bir sorun yok gibi. Bu tarz mikro takılmaların sebebi ne olabilir? Arka planda Windows hizmetlerinden biri mi yapıyor bunu, yoksa güvenlik veya sürücü kaynaklı mı?

Bu tarz anlık takılmalar genellikle Windows 11'in arka planda çalışan Hizmet Ana Bilgisayar (Service Host) işlemleri veya Defender taraması nedeniyle olur. Gerçek zamanlı korumayı geçici olarak kapatıp test edebilirsin. Ayrıca Görev Zamanlayıcı'dan 'Maintenance' görevlerini de gözden geçir.

Ben de benzer sorun yaşamıştım. Intel grafik sürücüm eskiymiş, güncellediğimde takılmalar tamamen bitti. Özellikle Intel UHD veya Iris serisi kullanıyorsan, son sürümü doğrudan Intel'in sitesinden indirmeni öneririm.

Windows 11’in 23H2 sürümünden sonra bazı kullanıcılar 'Memory Leak' sorunları yaşadı. Görev Yöneticisi > İşlemler kısmında 'ShellExperienceHost' veya 'Desktop Window Manager' (dwm.exe) fazla RAM harcıyorsa, bu hata olabilir. Güncelleme veya temiz kurulumla düzeliyor.

Performans ayarlarından 'Görsel efektleri en iyi performans için ayarla' seçeneğini aktif et. Bu, animasyon ve şeffaflık efektlerini kapatıyor. Özellikle düşük güçlü işlemcilerde ciddi fark yaratıyor.

SSD kullanıyorsan TRIM özelliğini kontrol et. Komut İstemi’ne 'fsutil behavior query DisableDeleteNotify' yaz. Sonuç 0 olmalı. Eğer 1 ise TRIM kapalıdır ve bu da kısa takılmalara sebep olabilir.

Windows Olay Görüntüleyicisi’ni açıp 'Sistem' sekmesinde kritik hataları kontrol et. Genelde disk, sürücü veya kernel hataları takılmaların nedenini gösteriyor.

Başlangıçta çalışan uygulamaları kısıtla. Görev Yöneticisi > Başlangıç sekmesinden gereksiz yazılımları devre dışı bırak. Özellikle Discord, OneDrive, Steam gibi programlar açılışta yük bindiriyor.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.