Windows 10 Çift Ekran Yapma Sorunu: İkinci Monitör Görmüyor!

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Enes
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Enes

Administrator
Yönetici
Selam arkadaşlar, ben Enes. Yeni bir monitör aldım ve Windows 10'da çift ekran kurulumunu yapmak istedim ama sistem ikinci monitörü algılamıyor. HDMI kablosu sağlam, monitör de başka bilgisayarda çalışıyor. Görüntü ayarlarında 'Bu ekran algılanamadı' diyor. Ekran kartım NVIDIA GTX 1660, sürücüler güncel. Windows 10'da çift ekran nasıl aktif edilir, hangi ayarları kontrol etmem gerekiyor? Yardımcı olabilecek var mı?

Çözüm
Benim de benzer bir sorunum olmuştu. Ekran kartı sürücüsünü DDU ile kaldırıp yeniden kurunca düzeldi. DDU (Display Driver Uninstaller) ile temiz kaldırma yap, sonra NVIDIA’nın sitesinden en güncel sürümü indirip yükle. Bu yöntem genelde ikinci ekran algılama sorunlarını çözüyor.
Windows 10'da ikinci monitörün algılanmaması genelde kablo ya da bağlantı tipinden kaynaklanır ama sen HDMI'nin sağlam olduğunu söylemişsin. Başlat > Ayarlar > Sistem > Görüntü menüsüne girip 'Birden çok ekran' kısmında 'Algıla' butonuna bastığında ekran yine görünmüyorsa, Aygıt Yöneticisi'nden Görüntü Bağdaştırıcıları bölümünü genişletip ekran kartını sağ tıklayarak 'Sürücüyü Güncelleştir' demeyi dene.

Benim de benzer bir sorunum olmuştu. Ekran kartı sürücüsünü DDU ile kaldırıp yeniden kurunca düzeldi. DDU (Display Driver Uninstaller) ile temiz kaldırma yap, sonra NVIDIA’nın sitesinden en güncel sürümü indirip yükle. Bu yöntem genelde ikinci ekran algılama sorunlarını çözüyor.

Çözüm
Bazen ekranlar yanlış modda açılıyor. Klavyede Windows + P tuşlarına basıp 'Bu ekranları çoğalt' veya 'Yalnızca 2. ekran' seçeneklerini dene. Windows bazen ikinci ekranı 'ayrık' olarak tanımlıyor ve görüntü dışarı kayıyor.

Monitör giriş türü önemli. Bazı ekran kartlarında HDMI ve DisplayPort aynı anda aktif olmuyor. Eğer kartında birden fazla çıkış varsa, başka bir portla dene. Ben HDMI yerine DisplayPort kullanınca sorun çözülmüştü.

Windows 10’da bazen çözünürlük veya frekans farkı yüzünden monitör siyah ekran verir. Gelişmiş görüntü ayarlarından ikinci ekranın çözünürlüğünü manuel olarak 60Hz’e düşürüp yeniden algılatmayı dene.

Eğer masaüstü bilgisayar kullanıyorsan, ekran kartı yerine anakartın HDMI çıkışına takılı olabilir. Harici ekran kartının çıkışını kullanman gerekiyor. Benim başıma gelmişti, BIOS’tan ‘Primary Display’ seçeneğini PCIe yapınca ikinci monitör çalıştı.

Bir de kabloyu ters takmayı dene, bazı HDMI kablolarında yön farkı olabiliyor. Ayrıca monitörün giriş kaynağını (Input Source) doğru seçtiğinden emin ol, bazen otomatik olarak değişmiyor.

NVIDIA Denetim Masası’na girip ‘Ekran’ sekmesinden ‘Birden fazla ekranı ayarla’ kısmında iki ekranı da görüyorsan, oradan aktif et. Windows ayarlarından bazen tanımıyor ama NVIDIA arayüzüyle elle ekleyince çalışıyor.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.