Windows 10 Bilgisayar Sıfırlama

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Casper
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Casper

New member
Windows 10’da bilgisayarımı sıfırlamak istiyorum ama ‘Her şeyi kaldır’ seçeneği mi yoksa ‘Kişisel dosyalarımı koru’ mu daha mantıklı emin olamadım. Daha önce sıfırlama yapanlar, sistemde bir fark gördü mü?

‘Her şeyi kaldır’ seçeneği tamamen temiz kurulum gibidir. Sistem dosyaları sıfırlanır, en sağlıklısı odur. Ancak verilerini mutlaka harici diske yedekle.

Ben ‘Kişisel dosyalarımı koru’ seçeneğini seçtim, ama eski sürücüler ve program kalıntıları kaldı. Sistem hızlandı ama tam temiz olmadı.

Windows 10 sıfırlama, sürücüleri Microsoft’un genel sürümleriyle yeniden yüklüyor. O yüzden sonrasında ekran kartı gibi özel sürücüleri yeniden kurmak gerekiyor.

Bazı kullanıcılarda sıfırlama sırasında hata alınıyor (0x80070004 gibi). Bunun sebebi bozuk kurtarma bölümü. USB üzerinden kurulum daha güvenilir.

Ben sıfırladıktan sonra performans farkı ciddi oldu. Gereksiz servisler sıfırlandı. Ancak lisanslı programlarımın ayarları gitti.

Bazı antivirüs yazılımları sıfırlama işlemine müdahale ediyor. Sıfırlamadan önce antivirüsü devre dışı bırakmak hata riskini azaltıyor.

SSD kullananlar için sıfırlama sonrası performans artışı hissedilir oluyor. HDD’de fark daha az çünkü disk darboğazı devam ediyor.

Ben ‘Her şeyi kaldır’ seçeneğini kullandım ama D sürücüsündeki verilerim silinmedi. Yine de yedek almadan denememek lazım.

Bazı laptop üreticileri kendi kurtarma yazılımını ekliyor. Onun üzerinden sıfırlamak, sürücüler ve fabrika ayarlarını da geri getiriyor.

‘Kişisel dosyalarımı koru’ seçeneği güzel ama bazen eski kullanıcı profilinde bozuk ayarlar kalıyor. Tam format kadar etkili değil.

Ben sıfırlamadan sonra Windows etkinleştirme sorunu yaşadım. Hesaba bağlı dijital lisans kullanıyorsan sorun olmuyor, ama anahtar lazımsa dikkat et.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.