Windows 10 Bilgisayar Açılmıyor, Siyah Ekranda Kalıyor!

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Kenan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kenan

New member
Selamlar, ben Kenan. Dün akşam bilgisayarı kapatırken normaldi ama sabah açtığımda Windows 10 logosu geliyor, sonra ekran simsiyah kalıyor. Fanlar dönüyor, disk ışığı yanıyor ama masaüstü gelmiyor. Klavye ışıkları yanıyor ama tepki yok. Güvenli moda da giremiyorum, sadece birkaç saniye 'otomatik onarım hazırlanıyor' deyip tekrar siyah ekrana düşüyor.

SSD var, Windows 10 son güncellemeleri de yüklüydü. BIOS’a girebiliyorum ama oradan öteye geçemiyorum. Sizce bu donanımsal bir arıza mı yoksa Windows bozuldu mu? Nasıl kurtarabilirim?

Çözüm
Kenan, bu durumda ilk kontrol edilmesi gereken şey önyükleme dosyaları. Windows 10 kurulum medyasını USB’ye takıp sistemden başlat. Komut İstemi’ni açarak şu komutları gir:
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
bootrec /scanos
bootrec /rebuildbcd
Bu komutlar bozuk önyükleme kayıtlarını onarır. Çoğu siyah ekran vakasında işe yarıyor.
Kenan, bu durumda ilk kontrol edilmesi gereken şey önyükleme dosyaları. Windows 10 kurulum medyasını USB’ye takıp sistemden başlat. Komut İstemi’ni açarak şu komutları gir:
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
bootrec /scanos
bootrec /rebuildbcd
Bu komutlar bozuk önyükleme kayıtlarını onarır. Çoğu siyah ekran vakasında işe yarıyor.

Çözüm
Benzer bir durum yaşadım, ekran siyah kalıyordu çünkü ekran kartı sürücüsü çökmüştü. Güvenli moda giremiyorsan, USB’den başlatıp sürücüyü kaldırabilirsin. devmgmt.msc üzerinden görüntü adaptörünü devre dışı bırakmayı dene.

Windows 10 siyah ekran sorunu bazen 'Fast Boot' yüzünden oluyor. BIOS’tan 'Fast Boot' özelliğini kapat, ardından yeniden başlat. Bazı anakartlar bu özelliği Windows’la senkronize edemiyor.

Kenan, siyah ekran ama ses geliyorsa Windows yükleniyor ama görüntü gelmiyordur. HDMI veya ekran kablosunu farklı bir porta tak. Harici ekran kartı varsa anakart çıkışına takarak test et.

Windows Onarım ekranına girip 'Başlangıç Onarma' seçeneğini kullan. Otomatik olarak boot dosyalarını ve sistem yapılandırmasını onarıyor. Çoğu durumda başarılı.

UEFI modunda kurulum yaptıysan, ama disk MBR olarak biçimlendirilmişse Windows 10 açılmaz. Diskin GPT olup olmadığını kontrol et, uyumsuzluk varsa yeniden biçimlendirmen gerekebilir.

Benim sistem de açılmıyordu, sonunda ekran kartı sürücüsü çakışması çıktı. DDU (Display Driver Uninstaller) ile sürücüyü güvenli modda tamamen kaldırınca düzeldi.

Windows’un son güncellemesi bazen açılışta siyah ekran hatası yapıyor. 'Güvenli Mod + Eski sürücüye geri dön' kombinasyonu işe yarıyor. Güncellemeyi kaldırmayı dene.

Kenan, eğer BIOS’ta her şey normalse CMOS sıfırlaması da işe yarayabilir. Anakart üzerindeki pili çıkarıp 10 saniye bekle, sonra tekrar tak. Sistem bazen bu şekilde toparlanıyor.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.