Driver Booster ile Sürücü Güncellemek Zararlı mı?

Kenan

New member
Selamlar, Windows 11 kullanıyorum ve uzun zamandır sürücüleri Windows Update üzerinden güncelliyorum. Fakat son zamanlarda Driver Booster gibi programların daha güncel sürücüleri bulduğunu duydum. Ancak bazıları bu tür programların sistem kararlılığını bozabileceğini söylüyor. Gerçekten zararlı mı, yoksa doğru kullanılırsa faydalı mı? Sizce kullanmak mantıklı mı?

Driver Booster gibi yazılımlar bazı sürücüleri gerçekten erken buluyor ama riskli tarafı var. Özellikle chipset veya GPU sürücülerini yanlış versiyonla güncelleyebiliyor. En güvenli yöntem, sürücüleri üretici sitesinden (Intel, NVIDIA, AMD) indirmektir.

Ben kullanıyorum ama dikkatli olmak gerekiyor. Program her sürücüyü güncellemek istiyor, bazen ses veya ağ kartı sürücüleri bozulabiliyor. Sadece eski olanları manuel seçip güncelliyorum.

Windows 11 zaten gerekli sürücüleri otomatik yüklüyor. Özellikle Intel veya AMD sistemlerde ek yazılıma gerek yok. Driver Booster bazen 'daha yeni' diye beta sürüm yüklüyor, bu da hata çıkarabiliyor.

Driver Booster’ın kendi yedekleme özelliği var, güncellemeden önce sürücüyü yedekliyor. Eğer sadece bu özelliği kullanırsan risk azaltılabilir. Yine de sistem kararlılığı açısından Microsoft kaynaklarını tercih ederim.

Ben bir defa kullandım, Realtek ses sürücüm gitti. Windows ses aygıtını tanımadı. Kurtarmak için eski sürümü manuel kurmak zorunda kaldım. O yüzden bir daha kullanmadım.

Driver Booster gibi programlar genelde üçüncü parti sürücü veri tabanları kullanır, yani doğruluğu garanti değil. Sistem sürücülerini değil, çevre birimleri (fare, yazıcı) için kullanmak daha mantıklı.

Ben sadece ekran kartı ve yonga seti sürücülerini üreticiden indiriyorum, geri kalanları Driver Booster ile güncelliyorum. Şu ana kadar problem yaşamadım.

Driver Booster bazen Windows Update tarafından 'güvenilmez sürücü' olarak işaretleniyor. Bu da WHQL (Microsoft sertifikalı) olmadığını gösteriyor. Sistem kararlılığı açısından riskli.

Yazılımın asıl tehlikesi sürücüleri topluca güncellemesi. 10 sürücüyü aynı anda değiştirince hangisi hata veriyor anlamak zor oluyor. Tek tek güncellemek her zaman daha sağlıklı.

Eğer kullanacaksan, önce sistem geri yükleme noktası oluştur. Driver Booster bunu otomatik yapıyor ama bazen atlıyor. Bozulan sürücüyü geri almak bu sayede kolay olur.

Windows 11’de zaten Windows Update, Intel DSA veya AMD Auto-Detect sürücüleri otomatik buluyor. Driver Booster’a gerek yok. Üstelik arka planda gereksiz hizmetler çalıştırıyor.

Ben bu tür yazılımları sanal makinede test ettim. Driver Booster bazen sürücü imzalarını değiştirdiği için sistem 'güvenli önyükleme' modunda hataya düşüyor.

Driver Booster zararlı değil ama gereksiz. Windows ve üreticilerin kendi yazılımları (örneğin GeForce Experience, Intel DSA) zaten bu işi yapıyor. Ek yazılıma gerek kalmıyor.

Benim görüşüm: Deneyimli kullanıcıysanız Driver Booster işinizi hızlandırabilir. Ama sıradan kullanıcı için gereksiz risk. Windows’un kendi sürücü yönetimi çok daha güvenli.

Ben geçmişte kullanmıştım, bir kez Ethernet sürücüsünü yanlış yükledi. İnternet kesilince fark ettim. Şimdi sadece üretici yazılımlarını kullanıyorum, daha stabil.

Driver Booster arayüzü hoş ama reklam dolu. Ücretli sürümü daha temiz ama temel fark yok. Yine de sürücü güncellemeden önce sistem imajı almak şart.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.