Windows 10 Arka Plan Uygulamaları: Performansa Etkisi ve Yönetimi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Soykann
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Soykann

New member
Windows 10’da arka planda çalışan uygulamaların sayısı çok fazla. Özellikle dizüstü bilgisayarda pil süresini ciddi etkiliyor. Siz hangi uygulamaları kapatıyorsunuz ve performansta fark gördünüz mü?

Ayarlar > Gizlilik > Arka Plan uygulamaları kısmından gereksiz uygulamaları kapatmak işe yarıyor. Ben mağaza uygulamalarını kapattım, RAM kullanımı azaldı.

Ben Görev Yöneticisi’nden başlangıçta çalışan uygulamaları da temizledim. Arka plan yükü ciddi şekilde düştü.

Bazı arka plan servisleri sistem için kritik, örneğin Windows Defender veya Superfetch’i tamamen kapatma. Onun yerine hizmetleri ‘El ile’ moda al.

Laptop kullananlar için arka plan uygulamaları pil ömrünü çok etkiliyor. Özellikle OneDrive senkronizasyonunu devre dışı bırakmak fark yaratıyor.

Ben PowerShell üzerinden ‘Get-AppxPackage’ komutuyla gereksiz uygulamaları tamamen kaldırdım. Hafif bir sistem istiyorsan güzel yöntem.

Arka plan uygulamaları sadece RAM değil, internet trafiğini de tüketiyor. Telemetri servislerini devre dışı bırakmak da fark ettiriyor.

Ben O&O ShutUp10 programını kullanıyorum. Arka plan işlemlerini, telemetrileri ve otomatik görevleri yönetmek çok kolay.

Windows’un arka plan uygulama kontrolü aslında tam kapatma yapmıyor. Bazı sistem uygulamaları yine çalışıyor, o yüzden hizmetler kısmına da bakmak gerek.

Pil süresini uzatmak için ‘Güç ve Uyku > Ek güç ayarları’ kısmından dengeli moda geçmek işe yarıyor. Arka plan uygulamaları bu moda göre kısıtlanıyor.

Ben Windows’un ‘Görev Zamanlayıcısı’nı kontrol ettim. Bir sürü gereksiz görev vardı, onları devre dışı bırakmak da sistem yükünü azalttı.

Windows’un arka planda çalışan güncelleme servisleri (Update Orchestrator gibi) de kaynak tüketiyor. Görev Zamanlayıcısı’ndan kontrol edebilirsin.

Ben düzenli olarak Görev Yöneticisi’nden ‘CPU > Bellek’ sıralaması yapıp en çok kaynak tüketen arka plan işlemlerini kontrol ediyorum.