Windows 11 Ölçek Düşürme: Ekran Yazılarını Nasıl Küçültürsünüz?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Kenan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kenan

New member
Windows 11 kullanıyorum ve 27 inç monitörde varsayılan ölçek %150 olarak ayarlanmış. Ancak bu boyut bana çok büyük geliyor, yazılar ve simgeler orantısız görünüyor. Ölçeği %100’e düşürünce ise bazı metinler aşırı küçük oluyor, ayrıca bazı uygulamalarda bulanıklık oluşuyor.

Bazı forumlarda özel ölçek değerleri (örneğin %125) girmenin mümkün olduğu yazıyor ama Ayarlar menüsünde sadece sabit oranlar çıkıyor. Kayıt defteri üzerinden manuel değer girmenin mümkün olduğunu duydum ama sistem kararlılığını etkiler mi emin değilim.

Ayrıca DPI ayarlarının bazı uygulamalarda düzgün uygulanmadığını fark ettim. Özellikle eski programlarda metinler ya çok bulanık ya da kesik görünüyor. Bu durum özellikle çoklu monitör kullanımında daha da belirgin.

Siz Windows 11’de ölçek düşürmeyi nasıl yapıyorsunuz? Hem netlik korunsun hem de arayüz orantılı kalsın istiyorum, en dengeli çözüm sizce nedir?

Ayarlar > Sistem > Ekran > Ölçek ve Düzen kısmında 'Özel ölçekleme' seçeneğiyle 125 gibi ara değer girebilirsin. Yeniden oturum açman gerekir.

Bazı uygulamalar yüksek DPI farkını desteklemediği için bulanıklık oluyor. Uyumluluk ayarlarından 'Sistem (Geliştirilmiş)' seçeneğini dene.

Kayıt defteri yöntemi güvenli ama dikkatli ol. HKCU\Control Panel\Desktop altında LogPixels değerini değiştirebilirsin.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.