Windows 11 Kaçıncı Nesil İşlemcileri Destekliyor?

Cihan

New member
Selamlar, Windows 11’e geçmek istiyorum ama işlemcimin desteklenip desteklenmediğinden emin değilim. Bilgisayarımda 6. nesil Intel var, bazı sitelerde desteklenmiyor diyor. Windows 11 tam olarak kaçıncı nesil işlemcilerden itibaren destek veriyor? AMD tarafında durum nasıl? Desteklenmeyen işlemcilerde kurulum yapılabiliyor mu?

6. ve 7. nesil Intel işlemciler resmi olarak desteklenmiyor ama Rufus gibi araçlarla TPM ve Secure Boot gereksinimini kaldırarak kurulum yapılabiliyor.

Ben 7. nesil i7-7700K ile kurulum yaptım, sorunsuz çalışıyor. Tek fark: Windows Update bazen güvenlik güncellemelerini gecikmeli veriyor.

Ryzen 1000 serisi (örneğin R5 1600) maalesef destek dışı. Ancak manuel kurulumla çalışıyor, performans farkı yok.

Intel 8. nesil altı işlemcilerde 'unsupported CPU' uyarısı çıkıyor ama ISO dosyasını düzenleyerek kurulumu geçmek mümkün.

Windows 11’in işlemci gereksinimlerinin nedeni, donanım tabanlı güvenlik (VBS, HVCI) özelliklerini destekleyen çekirdeklerin 8. nesilden itibaren gelmesi.

Microsoft 2023’te bazı 7. nesil işlemcileri (ör. i7-7820HQ) listeye dahil etti ama bu istisna. Genelde 8. nesil ve sonrası destekleniyor.

AMD tarafında Ryzen 2000 ve sonrası resmi olarak uyumlu. Yani 1. nesil Ryzen’lar (1000 serisi) desteklenmiyor ama kurulabiliyor.

Eğer desteklenmeyen işlemciyle kurulum yaptıysan, ileride gelen büyük güncellemeleri manuel yüklemen gerekebilir. Windows bazen otomatik geçirmiyor.

Kurulum sırasında destek kontrolünü atlamak için Rufus’ta 'TPM ve Secure Boot bypass' seçeneğini aktif etmen yeterli. Resmi olmayan ama güvenli yöntem.

8. nesil Intel ve Ryzen 2000 sonrası işlemcilerle tam uyumlu çalışıyor. Alt nesillerde performans sorunu yok ama Microsoft garanti vermiyor.

Ben i5-6500 (6. nesil) ile kullanıyorum, 1 yıldır hiçbir sorun yaşamadım. Performans farkı yok, sadece kurulum sırasında uyarı çıkıyor.

Desteklenmeyen işlemcilerde 'insider' veya modifiye ISO yöntemleri dışında resmi kurulum yolu yok. Ancak donanım güçlüyse sorunsuz çalışıyor.

Özetle: Intel 8. nesil ve AMD Ryzen 2000 sonrası tam destekli. Daha eski işlemciler çalışıyor ama Microsoft bunlara güvenlik garantisi vermiyor.

Kısaca: 8. nesil Intel ve Ryzen 2000 sonrası işlemciler destekli. Alt nesillerde kurulum yapılabilir ama resmi olarak 'desteklenmiyor' uyarısı alırsın.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.