Windows 11 Kaç GB RAM Kullanıyor? Gerçek Sistem Kaynak Kullanımı

Casper

New member
Selamlar, Windows 11 kullanmayı düşünüyorum ama RAM tüketimi hakkında farklı yorumlar gördüm. Bazıları 2 GB yeterli diyor, bazıları 8 GB bile zorlanıyor diyor. Gerçekte Windows 11 boşta ne kadar RAM kullanıyor? Home ve Pro arasında fark var mı?

Windows 11 boşta ortalama 2.2–2.8 GB RAM kullanıyor. Bu değer sürüme ve arka plandaki servis sayısına göre değişir. Pro sürümü, ek yönetim servisleri nedeniyle biraz daha fazla tüketebilir.

Benim sistemde (16 GB RAM, Windows 11 Home) boşta 2.5 GB civarında. Chrome açınca hemen 4 GB’ı geçiyor ama genel performans iyi.

Windows 11 dinamik bellek yönetimi kullanıyor. Yani kullanılmayan RAM’i önbellek olarak değerlendiriyor. Görev Yöneticisi'nde yüksek görünse de bu kötü bir şey değil.

8 GB RAM, Windows 11 için ideal alt sınır. 4 GB ile de çalışıyor ama tarayıcı ve birkaç uygulama açınca sistem yavaşlıyor.

Pro sürümü biraz daha fazla RAM harcıyor, özellikle BitLocker ve güvenlik politikaları aktifse 300–400 MB fark olabiliyor.

Ben 8 GB RAM ile oyun oynuyorum (Windows 11 Home), sistem boşta 2.3 GB kullanıyor. Oyun açınca Windows arka plan servislerini otomatik optimize ediyor.

RAM kullanımı GPU belleğiyle de ilişkilidir. Eğer dahili GPU (örneğin Ryzen APU) kullanıyorsan sistem RAM’inden 1–2 GB pay ayrılır.

Gelişmiş kullanıcılar için: Görev Yöneticisi > Başlangıç uygulamaları kısmını optimize edersen boşta RAM tüketimini 500 MB kadar azaltabilirsin.

Hizmetleri kapatarak RAM kullanımını 2 GB altına düşürmek mümkün ama buna gerek yok. Windows 11 kaynakları verimli yönetiyor.

Ben Windows 11 Pro for Workstations kullanıyorum, boşta 3.1 GB civarı tüketim var. Ancak sistem daha stabil, RAM’i iyi yönetiyor.

RAM tüketimi biraz da arka planda çalışan Defender taramaları ve Windows Update yüzünden değişiyor. Bunlar bitince RAM düşer.

Özetle: Windows 11 boşta 2–3 GB arası RAM kullanıyor, 8 GB altında sistem rahat çalışmıyor. 16 GB üstü sistemlerde fark hissedilmiyor.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.