Windows 11 Kaç Bit? 32 Bit Sürüm Var mı?

Türk

New member
Selamlar, bilgisayarımda şu anda Windows 10 32 bit kurulu ama Windows 11’e geçmek istiyorum. İnternette herkes 64 bit diyor ama emin olamadım. Windows 11’in 32 bit sürümü var mı? Eğer yoksa neden sadece 64 bit olarak çıkardı Microsoft? Eski sistemlerde çalışmaz mı artık?

32 bit sistemlerde maksimum RAM sınırı 4 GB olduğu için modern donanımlardan tam verim alınamıyor. Bu yüzden 64 bit zorunlu hale geldi.

Windows 11’in 32 bit sürümü yok ama 32 bit uygulamaları çalıştırabiliyor. Yani eski programların çoğu sorunsuz çalışıyor.

Microsoft aslında Windows 11 ile 32 bit sistem desteğini tamamen kaldırarak güvenlik açıklarını azaltmayı hedefledi. 64 bit, daha güçlü hafıza koruması sağlıyor.

Windows 11 ARM sürümü hariç tüm sürümler 64 bit. Yani masaüstü veya dizüstü bilgisayarlar için tek seçenek bu.

32 bit Windows 11 ISO dosyası bulduğunu iddia eden sitelere dikkat et, hepsi sahte veya modifiye edilmiş sürümler. Güvenli değil.

Sisteminin 64 bit destekleyip desteklemediğini öğrenmek için: Denetim Masası > Sistem > Sistem Türü kısmına bak. 'x64 tabanlı işlemci' yazıyorsa geçebilirsin.

64 bit’in avantajı sadece RAM değil, aynı zamanda işlemci komut setlerinin genişliği. Oyunlarda ve render işlemlerinde ciddi fark yaratıyor.

Ben 64 bit Windows 11 Pro kullanıyorum, 32 bit yazılımlar gayet stabil çalışıyor. Microsoft bu geçişi yazılım uyumluluğunu bozmadan yaptı.

Özetle: Windows 11 tamamen 64 bit mimariye geçti. 32 bit işlemcin varsa Windows 10’un 2025’e kadar desteği devam ediyor, o sürümü kullanabilirsin.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.