Windows 11 Hangi Oyunları Kaldırır? Gerçek Performans Deneyimleri

Emre

New member
Selamlar, Windows 11’e geçmeyi düşünüyorum ama oyun performansı konusunda kararsızım. Bazı yerlerde oyunlarda FPS düşüşü oluyor diyorlar, bazıları da Windows 10’a göre daha akıcı diyor. Özellikle CS2, Valorant, GTA V, Cyberpunk 2077 gibi oyunlarda fark hissediliyor mu? Windows 11 tüm oyunları kaldırıyor mu yoksa bazı eski oyunlarda sorun yaşanıyor mu?

Windows 11 tüm modern oyunları rahatlıkla çalıştırıyor. DirectX 12 Ultimate desteği sayesinde Cyberpunk 2077, Forza Horizon 5 gibi yeni oyunlarda daha iyi ışın izleme performansı sunuyor.

Eski oyunlarda (örneğin 2000’lerin başındaki DirectX 9 oyunları) bazen uyumluluk modu gerekiyor ama genel olarak sorun yok. Ben Age of Empires II HD’yi bile sorunsuz oynuyorum.

Windows 11’de FPS kaybı yaşamadım. Hatta oyun planlayıcısı (Game Scheduler) sayesinde işlemci çekirdeklerini daha verimli kullanıyor. Özellikle Ryzen işlemcilerde fark hissediliyor.

Valorant, CS2, Apex Legends gibi rekabetçi oyunlarda fark yok. Anti-cheat sistemleri (Vanguard, BattleEye) Windows 11’le tamamen uyumlu hale getirildi.

GTA V ve Red Dead Redemption 2 gibi oyunlarda Windows 10 ile birebir performans alıyorum. Sadece sürücülerin güncel olması önemli. Özellikle GPU sürücüleri Windows 11 için optimize edildi.

Eski donanımlarda (örneğin 4. nesil Intel veya GTX 900 serisi) bazen sürücü desteği eksik kalabiliyor. Windows 11, 8. nesil sonrası donanımlara daha optimize.

Bazı oyunlarda (örneğin Elden Ring) FPS drop yaşayanlar oldu ama bu daha çok NVIDIA sürücü kaynaklıydı. Güncel sürümlerle sorun giderildi.

Windows 11’de AutoHDR özelliği var. HDR monitör kullananlar için büyük fark yaratıyor, özellikle açık dünya oyunlarında renkler çok daha canlı.

Ben eski oyun arşivimi (Half-Life, Max Payne 2) denedim. Çoğu çalışıyor ama bazen uyumluluk modunda Windows 7 olarak ayarlamak gerekebiliyor.

Windows 11’in avantajı 'DirectStorage' desteği. NVMe SSD kullanan sistemlerde oyun yükleme süreleri ciddi şekilde kısalıyor. Forspoken ve Diablo IV bunu destekliyor.

Bazı oyunlar TPM veya Secure Boot kapalıysa açılmıyor (örneğin Valorant). Bu yüzden BIOS’ta bu ayarların açık olduğundan emin olun.

Windows 11’in arayüzü oyun performansını düşürmüyor ama arka planda çalışan widget’lar veya Microsoft Teams gibi şeyleri devre dışı bırakmak iyi olur.

Laptop kullananlar için 'Modern Standby' özelliği bazen FPS düşürür. Güç planını 'Yüksek Performans' moduna almayı unutmayın.

Ben Steam, Epic, Game Pass, hepsini denedim. Hiçbiriyle uyumluluk sorunu yaşamadım. Windows 11 artık oyun tarafında tam oturdu diyebilirim.

Kısaca özetlemek gerekirse: Windows 11 yeni oyunları tam destekliyor, eski oyunlarda da küçük ayarlarla sorunsuz çalışıyor. Performans farkı yok denecek kadar az.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.