Windows 11 Güncellemeden Sonra Sıfırlama Bozuldu: Ne Yapmalıyım?

Murşi

New member
Selamlar, geçen hafta gelen son Windows 11 güvenlik güncellemesinden sonra (KB5046625 sanırım) bilgisayarımda 'Bu bilgisayar sıfırlanamıyor' hatası almaya başladım. Kurtarma ekranından 'Bilgisayarınızı sıfırlayın' seçeneğini seçtiğimde işlem başlıyor ama kısa süre sonra 'Gerekli ortam bulunamadı' uyarısı çıkıyor. Ayrıca kurtarma USB'si ile de başlatmaya çalıştığımda onarım modu yüklenmiyor. Güncellemeden önce her şey çalışıyordu. Bu güncelleme sıfırlama sistemini mi bozdu, yoksa başka bir şey mi tetikliyor?

Çözüm
Evet, KB5046625 güncellemesi sonrası bazı cihazlarda sıfırlama bileşenleri (Reset Engine) bozuluyor. Microsoft bunu kabul etti. Çözüm olarak PowerShell’de şu komutları çalıştır:
Kod:
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
sfc /scannow
Ardından systemreset -factoryreset komutunu manuel çalıştırmayı dene.
Evet, KB5046625 güncellemesi sonrası bazı cihazlarda sıfırlama bileşenleri (Reset Engine) bozuluyor. Microsoft bunu kabul etti. Çözüm olarak PowerShell’de şu komutları çalıştır:
Kod:
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
sfc /scannow
Ardından systemreset -factoryreset komutunu manuel çalıştırmayı dene.

Çözüm
Eğer sistem sıfırlama medyasını bulamıyorsa, WinRE (Windows Recovery Environment) bozulmuştur. Yönetici CMD’de şu komutları dene:
Kod:
reagentc /disable
reagentc /enable
Bu, kurtarma ortamını yeniden kaydeder.

Ben de aynı güncellemeyi yükledim, sıfırlama seçeneği tamamen griye dönmüştü. KB5046625’i kaldırınca düzeldi. Denetim Masası > Güncellemeleri Görüntüle kısmından kaldırabilirsin.

Windows Update bazı dosyaları değiştirdiği için ResetImage bozuluyor. C:\Recovery klasörünü silip reagentc /enable komutuyla yeniden oluşturmak işe yarıyor ama dikkatli olmak lazım.

Sistemde yeterli disk alanı yoksa da bu hata çıkabiliyor. Kurtarma işlemi için 10-15 GB boş alan gerekiyor. Disk Temizleme’den eski güncellemeleri silmeyi dene.

Microsoft’un destek sayfasında bu sorun için geçici çözüm olarak WinRE imajını manuel onarma adımları paylaşılmış. CMD’den dir /a C:\Recovery\WindowsRE komutuyla winre.wim dosyasının varlığını kontrol et.

Güvenlik güncellemesi bazı OEM sistemlerde kurtarma bölümlerinin GUID kimliklerini değiştiriyor. diskpart ile kontrol edip assign letter=R diyerek elle erişim sağlanabiliyor.

Ben dism komutundan sonra sorun çözüldü. Sıfırlama ekranı tekrar aktif hale geldi. Microsoft yakında bu sorun için bir düzeltme yaması yayınlayacağını duyurdu.

Güncelleme sonrası WinRE diski 650 MB’tan küçükse, yeni güvenlik imajı sığmıyor. Microsoft 750 MB veya üzeri WinRE bölümü öneriyor. reagentc /info ile boyutu kontrol et.

Sorun KB5046625’e özel, çünkü bu güncelleme WinRE’ye BitLocker güvenlik eklemesi getiriyor. Eski bölümler bu genişletmeyi kaldıramıyor, yeniden yapılandırmak gerekiyor.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.