Windows 11 Güncelleme Sonrası Bilgisayar Açılmıyor, Siyah Ekran Geliyor?

Cihan

New member
Bugün Windows 11 güncellemesini (KB5043272) yükledim, bilgisayar yeniden başladı ama ekranda sadece siyah ekran görünüyor. Fanlar çalışıyor, klavye ışıkları yanıyor, ama masaüstü gelmiyor.

Denediğim şeyler:
  • Güvenli Mod açılmıyor (Shift + F8 işe yaramıyor)
  • BIOS’a girebiliyorum
  • Harici monitör taktım, görüntü yok
  • HDMI kablosunu ve GPU’yu kontrol ettim, her şey sağlam

Windows 11 güncellemeden sonra siyah ekran sorunu yaşayan var mı? Nasıl çözebilirim, format atmadan kurtulmak mümkün mü?

Çözüm
Bu sorun, özellikle 2025 güncellemesinde görüntü sürücüsü (Display Driver) veya Fast Startup / Secure Boot çakışması nedeniyle oluşuyor. Windows 11 bazen güncelleme sırasında GPU sürücüsünü hatalı imzayla yeniden yüklüyor, sistem siyah ekranda takılıyor.

Kısa Yanıt:
Windows 11 güncelleme sonrası siyah ekran hatası için bilgisayarı 3 kez yeniden başlatarak Kurtarma Modu’na girin, ardından Güvenli Mod açıp görüntü sürücüsünü DDU ile kaldırın. Sonrasında UEFI / Secure Boot ayarlarını kontrol edin, “Hızlı Başlatma”yı kapatın.

⚙️ Neden Olur?​

NedenAçıklamaÇözüm
GPU sürücüsü bozulduGüncelleme sırasında yanlış sürüm yüklendiGüvenli Mod’da DDU ile kaldır
...
Bu sorun, özellikle 2025 güncellemesinde görüntü sürücüsü (Display Driver) veya Fast Startup / Secure Boot çakışması nedeniyle oluşuyor. Windows 11 bazen güncelleme sırasında GPU sürücüsünü hatalı imzayla yeniden yüklüyor, sistem siyah ekranda takılıyor.

Kısa Yanıt:
Windows 11 güncelleme sonrası siyah ekran hatası için bilgisayarı 3 kez yeniden başlatarak Kurtarma Modu’na girin, ardından Güvenli Mod açıp görüntü sürücüsünü DDU ile kaldırın. Sonrasında UEFI / Secure Boot ayarlarını kontrol edin, “Hızlı Başlatma”yı kapatın.

⚙️ Neden Olur?​

NedenAçıklamaÇözüm
GPU sürücüsü bozulduGüncelleme sırasında yanlış sürüm yüklendiGüvenli Mod’da DDU ile kaldır
Fast Startup aktifHatalı oturum belleği yeniden yüklendiHızlı Başlatmayı kapat
Secure Boot çakışmasıİmzalı sürücü reddediliyorSecure Boot’u geçici kapat
BitLocker devredeŞifreleme ekranı arka planda takıldıBitLocker’ı askıya al
Ekran çıkışı değiştiHarici ekran varsayılan hale geldiMonitör bağlantılarını değiştir

---

🔧 Adım Adım Çözüm​

1. Windows Kurtarma Ortamına (WinRE) girin. Bilgisayarı açın, Windows logosu gelmeden 3 kez güç düğmesine basılı tutarak kapatın. 4. denemede “Otomatik Onarım” menüsü açılacak.

2. Güvenli Mod’da başlatın. Sorun Gider → Gelişmiş Seçenekler → Başlangıç Ayarları → Yeniden Başlat → 4 veya F4 tuşuna basın.

3. DDU (Display Driver Uninstaller) ile eski ekran kartı sürücüsünü kaldırın. İndir: Display Driver Uninstaller (DDU) Güvenli Mod’da çalıştırın → “Clean and restart” seçeneğini kullanın.

4. Yeni GPU sürücüsünü el ile yükleyin. NVIDIA / AMD / Intel sitesinden doğrudan üretici sürümünü indirin. Windows Update sürücüsünü yüklemeyin.

5. Fast Startup’ı kapatın. Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Güç düğmelerinin işlevini seç > “Hızlı başlatmayı etkinleştir” kutusunun işaretini kaldırın.

6. Secure Boot ayarını kontrol edin. BIOS → Boot sekmesi → Secure Boot → Geçici olarak “Disabled” yapın. Eğer siyah ekran düzeldiyse, sürücüleri yükledikten sonra tekrar etkinleştirin.

7. BitLocker devre dışıysa sistemi yeniden başlatın. Bazı kullanıcılar siyah ekranın arka planda BitLocker ekranı beklemesinden kaynaklandığını bildirdi.

🎯 Hangi Yöntemi Seçmeliyim?​

YöntemZorlukSüreBaşarıNe Zaman Kullan
Güvenli Mod + DDU⭐⭐⭐ İleri10 dk90%GPU kaynaklı siyah ekran
Hızlı Başlatma kapatma⭐ Kolay2 dk70%Tekrarlayan açılış sorunları
Secure Boot devre dışı⭐⭐ Orta3 dk65%İmza hataları
Harici ekran kontrolü⭐ Kolay1 dk50%HDMI / DP çıkışı değişmişse
BIOS reset⭐⭐ Orta4 dk60%UEFI çakışması varsa

Çözüm
Benim sistemde Windows 11 güncellemeden sonra ekran kartı sürücüsü tamamen bozuldu. DDU ile kaldırıp üreticinin (AMD) sürücüsünü yükledim, siyah ekran düzeldi. Fast Startup da kapalı olmalı.

Bende sorun BitLocker yüzündendi. Arka planda şifre ekranı çıkıyor ama görünmüyordu. Klavye ile şifre girince sistem açıldı, sonra BitLocker’ı devre dışı bıraktım.

HDMI çıkışını değiştirdim, görüntü geldi! Güncelleme sonrası Windows bazen “ikinci monitör”ü ana ekran sanıyor. Klavye kısayolu: Windows + P > Ekranı çoğalt ile çözdüm.