Windows 11 Format Ekranında Disk Görülmüyor: Neden Olur?

Kenan

New member
Selamlar, yeni bir bilgisayara Windows 11 kurmaya çalışıyorum ama format ekranına geldiğimde hiçbir disk görünmüyor. BIOS’ta SSD görünüyor ama kurulum medyasında 'disk bulunamadı' hatası alıyorum. Rufus ile hazırladım, GPT-UEFI seçtim. Diskte Linux kurulu olabilir ama emin değilim. Disk yöneticisi ya da komutla silsem bile kurulumda hâlâ görünmüyor. Benzer bir sorun yaşayan var mı? AHCI modu aktif, kablolar sağlam. Sorun sürücüden mi yoksa UEFI ayarlarından mı kaynaklı olabilir?

Bu sorun genellikle NVMe veya RAID sürücüsü eksikliğinden kaynaklanır. Kurulum ekranında 'Sürücü Yükle' seçeneğine tıklayıp anakartın sitesinden indirdiğin depolama sürücüsünü eklemeyi dene. Özellikle Intel RST sürücüsü yüklü değilse disk görünmez.

BIOS’ta SATA modu AHCI değilse mutlaka değiştir. Ayrıca güvenli önyükleme (Secure Boot) açıkken bazen harici sürücüleri algılamıyor. Secure Boot’u geçici olarak devre dışı bırak.

Diskin GPT mi MBR mi olduğuna bak. UEFI modunda GPT olması gerekir. Eğer MBR ise, kurulum ekranında Shift + F10 ile komut satırını açıp şu komutları kullan:
Kod:
diskpart
list disk
select disk 0
clean
convert gpt
exit
Sonra yenile deyince disk görünür.

Rufus’ta doğru önyükleme türünü seçtiğinden emin ol. Eski BIOS sistemlerde 'MBR for BIOS', yeni sistemlerde 'GPT for UEFI' seçilmeli. Ayrıca USB’yi FAT32 formatında hazırlamak da önemli.

Bazı AMD sistemlerde kurulumda NVMe diski görmüyorsa, BIOS’tan 'CSM Support'u kapatmak gerekiyor. Bu, UEFI modunun tam aktif olmasını sağlıyor.

Linux kalıntıları bazen bölüm tablosunu bozuyor. DiskPart ile 'clean all' komutunu çalıştırarak diski tamamen sıfırlarsan görünmeye başlar ama bu işlem tüm verileri siler, dikkat et.

Windows 11 kurulumu bazen USB 3.0 portlarından takılan medyaları algılamıyor. USB’yi 2.0 porta takıp tekrar dene, özellikle eski anakartlarda bu fark yaratıyor.

Benim MSI anakartta aynı hata vardı. BIOS güncellemesi yaptıktan sonra sorun çözüldü. Eski BIOS sürümleri yeni NVMe’leri tanımıyor olabiliyor.

Bazı durumlarda disk sürücü harfi atanmıyor. Komut satırından 'diskpart' ile 'assign letter=C' diyerek atayabilirsin. Kurulum diski bazen bu adımı atlıyor.

Eğer harici SSD kullanıyorsan (USB kutuda), Windows kurulumu bu tür disklere izin vermez. Sadece dahili disklere kurulum yapılabiliyor.

Intel Optane özelliği aktifse Windows kurulumunda diski göremiyor. BIOS’tan Optane’ı devre dışı bırak, sonra kurulum medyasını yeniden başlat.

Bazı kullanıcılar Rufus yerine Microsoft’un Media Creation Tool aracını kullanınca sorun kalmadığını söylüyor. Rufus bazı NVMe sürücülerde eksik dosya yazabiliyor.

Kurulum medyası hasarlı olabilir. Farklı bir USB bellek veya farklı portla dene. Bazen basit bir donanım farkı bile çözüm oluyor.

Kurulum sırasında disklerin hepsini silmek de işe yarayabiliyor. 'Tüm bölümleri sil' dedikten sonra 'Yeni' diyerek Windows’un kendi bölümlemesini yaptır.

Eğer laptop kullanıyorsan üreticinin kendi BIOS ayarlarında 'Intel Rapid Storage' aktif olabilir. Onu AHCI’ye çevir, yoksa disk görünmez.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.