Windows 10 Ortak Ağ Kurma ve Dosya Paylaşımı Deneyimleri

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Muzo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Muzo

New member
Selam arkadaşlar, evdeki birkaç bilgisayar arasında dosya paylaşımı yapmak istiyorum. Hepsi Windows 10 kullanıyor ama ağ üzerinden birbirlerini göremiyorlar. Ortak ağ kurmak için ağ ayarlarında neleri açmam gerekiyor? Paylaşım klasörleri bazen görünmüyor. Siz Windows 10’da ağ paylaşımını nasıl ayarladınız?

Ağ paylaşımı için önce tüm bilgisayarlarda ‘Ağ Keşfi’ ve ‘Dosya ve Yazıcı Paylaşımı’nı etkinleştir. Denetim Masası > Ağ ve Paylaşım Merkezi > Gelişmiş Paylaşım Ayarları kısmından yapabilirsin.

Windows 10’da artık Ev Grubu özelliği yok, o yüzden her bilgisayarda aynı ‘Çalışma Grubu’ adını kullanmak gerekiyor. Bunu Sistem Özellikleri’nden değiştirebilirsin.

SMB1 desteği kapalıysa eski cihazlar görünmez. ‘Windows Özelliklerini Aç veya Kapat’ kısmından SMB1’i etkinleştirmen gerekebilir, ama güvenlik açısından dikkatli ol.

Ben paylaşım klasörüne sağ tıklayıp Özellikler > Paylaşım sekmesinden ‘Herkes’ kullanıcısına okuma-yazma izni veriyorum. O zaman ağda görünür hale geliyor.

Güvenlik duvarı da bazen engel oluyor. Windows Defender Güvenlik Duvarı’ndan ‘Dosya ve Yazıcı Paylaşımı’ profilini özel ve genel ağlar için izinli yap.

Ben IP üzerinden bağlanmayı tercih ediyorum. Dosya Gezgini’nde ‘\\192.168.1.x’ yazarsan doğrudan o bilgisayara bağlanabilirsin.

Bazı Wi-Fi modemlerde ‘AP Isolation’ açık oluyor, bu da cihazların birbirini görmesini engelliyor. Modem arayüzünden kapatmayı dene.

Eğer büyük dosyalar paylaşıyorsan, ‘Gelişmiş Paylaşım Ayarları’nda 40/56-bit şifreleme yerine 128-bit şifrelemeyi seç, daha güvenli olur.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.