Windows 10 için Temiz Sürücü Güncelleme Rehberi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Kenan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kenan

New member
Windows 10, uzun süredir milyonlarca kullanıcının tercih ettiği bir işletim sistemi. Ancak zamanla biriken eski sürücüler, hatalı güncellemeler ve uyumsuz yazılımlar sistem performansını ciddi şekilde düşürebilir. Bu nedenle düzenli olarak temiz bir sürücü güncellemesi yapmak, bilgisayarın stabil çalışması için büyük önem taşır.

Windows 10 için temiz sürücü güncelleme rehberi​

Temiz sürücü güncellemesi, sistemdeki eski ve hatalı sürücülerin tamamen kaldırılıp, üreticinin orijinal sürümlerinin yeniden yüklenmesidir. Böylece Windows 10 hem daha kararlı hem de daha hızlı çalışır. Özellikle büyük sürüm değişimlerinden sonra (örneğin 22H2) bu işlemi yapmak sistemin sağlığı açısından önemlidir.

Temiz kurulum yapmak isteyenler öncelikle Windows 10’un güncel ISO dosyasını indirip, bir USB bellek aracılığıyla kurulum ortamı hazırlamalıdır. Bunun için Rufus aracını kullanabilirsiniz. Ardından Windows 10 22H2 ISO dosyasını buradan indirebilirsiniz. Bu iki adım, bilgisayarınıza sıfırdan sistem yüklemenin en güvenli yolunu sunar.

Kurulum tamamlandıktan sonra ilk yapılması gereken şey Windows’un otomatik sürücü yükleme özelliğini devre dışı bırakmaktır. Çünkü Windows Update, her zaman donanımınıza en uygun sürücüyü yüklemeyebilir. Bunun yerine, cihaz üreticinizin web sitesine gidip model numaranıza özel sürücüleri manuel olarak indirip kurmanız gerekir.

Kurulum sonrası yapılması gerekenler​

• Eski sürücüleri kaldırmak için Aygıt Yöneticisi’ni veya Display Driver Uninstaller (DDU) aracını kullanın. Bu, özellikle ekran kartı sürücülerinde çok önemlidir.
  • Güncel yonga seti (chipset), ekran kartı, ses ve ağ sürücülerini üretici sitelerinden indirin.
  • Kurulumdan sonra sisteminizi yeniden başlatın ve sürücülerin doğru yüklendiğini kontrol edin.

Dizüstü bilgisayarlarda sürücü güncelleme​

Dizüstü kullanıcıları, üretici destek sayfalarındaki sürücülere öncelik vermelidir. Örneğin ASUS, HP, Lenovo veya Dell gibi markalar donanıma özel optimizasyonlar sunar. Bu sayede pil ömrü artar, fan kontrolü düzgün çalışır ve sistem daha serin çalışır. Windows’un otomatik yüklediği genel sürücüler bu ince ayarları sağlayamaz.

Masaüstü bilgisayarlarda sürücü güncelleme​

Masaüstü sistemlerde sürücü güncelleme süreci biraz daha serbesttir. Anakart üreticinizin web sitesinden yonga seti ve LAN sürücülerini, ekran kartı üreticinizin sitesinden en güncel GPU sürücülerini indirin. SSD kullanıcıları, disk üreticilerinin sağladığı yazılımlarla firmware güncellemelerini de kontrol etmelidir.

Tüm sürücüler yüklendikten sonra sistem kararlılığını test etmek için Görev Yöneticisi veya HWMonitor gibi araçları kullanabilirsiniz. CPU sıcaklığı, RAM kullanımı ve disk performansı normal seviyedeyse, temiz sürücü güncelleme işleminiz başarıyla tamamlanmıştır.

Sonuç olarak, düzenli ve temiz bir sürücü güncellemesi yapmak Windows 10’un performansını gözle görülür şekilde artırır. Gereksiz hataları, mavi ekranları ve sistem donmalarını ortadan kaldırmak istiyorsanız, bu adımları izleyerek cihazınızı ilk günkü hızına kavuşturabilirsiniz.

Harika anlatım. Temiz sürücü güncellemesi sonrası FPS artışı yaşadım. Özellikle GPU sürücülerini sıfırdan kurmak fark yaratıyor.

Windows 10 22H2 ISO’sunu indirip Rufus ile USB hazırladım. Gerçekten sıfırdan kurulum yapmak sistemi canlandırıyor.

Dizüstü kullanıcıları üretici sürücülerini kullanmalı. Windows’un genel sürücüleri bazen fan hızını sabitliyor, performans düşüyor.

Temiz kurulumdan sonra sürücüleri manuel kurmak başlangıçta uğraştırıyor ama uzun vadede çok daha kararlı bir sistem sağlıyor.