Windows 10 Güncelleme Sorunları ve Deneyimler

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Muzo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Muzo

New member
Windows 10 güncellemelerini kapatmama rağmen bazen otomatik olarak yeniden başlatıyor. Ayrıca son güncellemelerden sonra sistem biraz yavaşladı. Sizde de benzer sorunlar oldu mu? Güncellemeleri nasıl yönetiyorsunuz?

Windows 10’un ‘Active Hours’ yani etkin saatler özelliğini kullanarak otomatik yeniden başlatmaları kontrol altına alabilirsin. Ayrıca Grup İlkesi (gpedit.msc) üzerinden güncelleme davranışını değiştirmek mümkün.

Ben Windows Update Servisini Hizmetler (services.msc) menüsünden ‘El ile’ye çektim. Böylece sadece istediğim zaman güncelliyorum. Yavaşlama da azaldı.

Bazı toplu güncellemeler (Cumulative Update) SSD sistemlerde bile geçici yavaşlama yapabiliyor. ‘SFC /scannow’ ve ‘DISM /RestoreHealth’ komutlarıyla sistemi onarmak işe yarıyor.

Güncellemeler bazen sürücü uyumsuzluğu yaratıyor. Ekran kartı sürücüm bozulmuştu. Artık büyük güncellemeleri yüklemeden önce sistem yedeği alıyorum.

Performans düşüşü bende de oldu. Özellikle son .NET Framework güncellemesinden sonra CPU kullanımı arttı. Güncellemeyi kaldırınca düzeldi.

Windows Update Medic Service, güncelleme servisini kapatsan bile yeniden açabiliyor. Bunu engellemek için üçüncü parti araçlar kullanmak gerekebiliyor.

Bazı güncellemeler TPM veya UEFI sistemlerinde BIOS uyumsuzluğu yaratıyor. Güncellemeden önce üretici sitesinden BIOS’u güncellemek gerekebiliyor.

Windows 10 Home sürümünde güncellemeleri ertelemek zor. Ama ‘Metered Connection’ (ölçülü bağlantı) ayarını açarsan, otomatik indirmeyi engelliyor.

Güncellemeleri tamamen kapatmak riskli. Özellikle güvenlik yamalarını almak önemli. Ben sadece özellik güncellemelerini durduruyorum.

Bazı güncellemeler eski donanımlarda sorun çıkarıyor. Özellikle 2013 öncesi işlemcilerde Windows 10’un yeni yamaları ağır çalışıyor.

Windows Update geçmişini temizlemek bazen sorunları çözüyor. ‘net stop wuauserv’ ve ‘net start wuauserv’ komutlarıyla servisi yeniden başlatabilirsin.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.