Windows 10 Etkinleştirme Kodu Nedir, Nereden Alınır?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Xanadu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Xanadu

New member
Selamlar, ben Xanadu. Bilgisayarıma yeni SSD takıp Windows 10’u sıfırdan kurdum ama şimdi 'Windows etkinleştirilmedi' uyarısı çıkıyor. Microsoft hesabımla giriş yaptım ama lisans otomatik gelmedi. Arkadaşlar 'etkinleştirme kodu alman lazım' diyor.

Bu Windows 10 etkinleştirme kodu tam olarak nedir, nasıl alınır? İnternette ucuz anahtar satan siteler görüyorum ama güvenilir mi emin olamadım. Microsoft’tan almak zorunda mıyım yoksa OEM lisanslar da işe yarar mı?

Xanadu, Windows 10 etkinleştirme kodu (Product Key), Microsoft’un lisans sistemine kaydolmanı sağlar. Üç tür lisans vardır: Retail (bireysel satın alınan), OEM (donanıma bağlı), ve Volume (kurumsal). Retail lisanslar cihazdan bağımsızdır, Microsoft hesabına bağlanır. OEM lisanslar ise anakarta sabitlenir. Yeni SSD taktıysan, aynı anakartı kullanıyorsan OEM lisans otomatik etkinleşmeliydi. Eğer olmadıysa Microsoft hesabındaki dijital lisansla eşleştirme yapmayı dene.

Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Etkinleştirme kısmında 'Sorun Gider'i tıkla. Aynı Microsoft hesabıyla giriş yaptıysan eski lisansını yeniden tanıyabilir.

OEM lisanslar genelde bilgisayarla birlikte gelir. BIOS’a gömülüdür. Eğer farklı bir Windows sürümü kurduysan (örneğin Home yerine Pro), otomatik etkinleşmez.

Ben ucuz lisans anahtarı sitelerinden aldım, sorunsuz etkinleşti. Ancak dikkat et, bazıları Volume Key (KMS) satıyor. Bu anahtarlar geçici ve yasadışı olabilir.

Etkinleştirme kodunu Microsoft’tan alırsan ömür boyu geçerlidir ve cihazdan bağımsızdır. Ancak fiyatı biraz yüksek. Güvenilir 3. parti satıcılar da var, ama araştırmadan alma.

Ben Microsoft’un sitesinde 'Dijital Lisans' sistemiyle etkinleştirdim. Eğer daha önce Windows 7 veya 8 lisansın varsa, hâlâ ücretsiz yükseltme çalışıyor.

Bazı sitelerde 100-150 TL’ye OEM anahtarlar satılıyor. Bunlar genelde başka cihazlardan alınmış ama hâlâ çalışıyor. Ancak garantisi yok.

Yeni anakart taktıysan OEM lisans artık geçersiz olur. Microsoft destek hattını arayıp durumu anlatırsan bazen manuel yeniden etkinleştirme yapıyorlar.

KMS anahtarları korsan sayılır, çünkü toplu lisanslama sistemi üzerinden yetkisiz etkinleştirme yapar. Ucuz diye onlara yönelmemek lazım.

Ben lisansı Amazon’dan aldım, dijital olarak anında geldi. Microsoft hesabına eklenince bir daha uğraşmıyorsun. SSD değişiminde bile otomatik etkinleşiyor.

Bazı üreticiler (HP, Lenovo, Dell) BIOS’a gömülü lisans verir. Kurulumda aynı sürümü seçersen (örneğin Windows 10 Home), otomatik aktif olur.

Etkinleştirme kodu girilmese bile Windows 10 sınırlı modda çalışır. Ancak masaüstü kişiselleştirme, tema değiştirme ve bazı ayarlar kapalı kalır.

Windows etkinleştirme hatası genelde '0xC004C003' veya '0x803F7001' kodlarıyla çıkar. Bu durumda dijital lisansla eşleşme yapılmadığı anlamına gelir.

En güvenli yöntem Microsoft hesabını etkinleştirilmiş cihazla eşleştirmektir. Böylece donanım değişse bile lisans otomatik tanınır.

Etkinleştirme sunucularına ulaşamıyorsa internet bağlantını veya proxy ayarlarını da kontrol et. Özellikle VPN açıkken başarısız olur.

Benim görüşüm: OEM anahtar almak bütçe dostu ama uzun vadede riskli. Retail lisans alırsan, yeni bilgisayara geçtiğinde de kullanmaya devam edersin.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.