Windows 10 Çekirdek Yalıtımı Açılmıyor, Nasıl Düzeltilir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Çavuş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Çavuş

New member
Selam arkadaşlar, ben Çavuş. Windows Güvenliği > Cihaz Güvenliği kısmına girdiğimde 'Çekirdek yalıtımı' özelliğini açmak istiyorum ama buton pasif görünüyor. 'Bellek bütünlüğü devre dışı' yazıyor ve aktif etmeye çalıştığımda 'Uyumsuz sürücü bulundu' hatası çıkıyor.

Driver listesini kontrol ettim ama hangisinin sorun yarattığını anlayamadım. Windows 10’da çekirdek yalıtımını açmak için ne yapmak gerekiyor? Sürücüleri güncellemek yeterli mi yoksa manuel işlem mi gerekiyor?

Çözüm
Çavuş, çekirdek yalıtımı (Core Isolation) özelliği donanım tabanlı güvenlik katmanıdır ve bellek bütünlüğü (Memory Integrity) etkin olmalıdır. Ancak bazı eski sürücüler HVCI (Hypervisor-protected Code Integrity) ile uyumsuzdur. Hangi sürücünün sorun çıkardığını öğrenmek için:

1. Windows aramasına 'Windows Güvenliği' yaz ve aç.
2. Cihaz güvenliği > Çekirdek yalıtımı > Uyumsuz sürücüleri incele.

Listede sorunlu sürücüyü göreceksin. O sürücüyü kaldır veya üreticinin sitesinden güncel sürümünü yükle. Yeniden başlattıktan sonra 'Bellek Bütünlüğü'nü aktif edebilirsin.
Çavuş, çekirdek yalıtımı (Core Isolation) özelliği donanım tabanlı güvenlik katmanıdır ve bellek bütünlüğü (Memory Integrity) etkin olmalıdır. Ancak bazı eski sürücüler HVCI (Hypervisor-protected Code Integrity) ile uyumsuzdur. Hangi sürücünün sorun çıkardığını öğrenmek için:

1. Windows aramasına 'Windows Güvenliği' yaz ve aç.
2. Cihaz güvenliği > Çekirdek yalıtımı > Uyumsuz sürücüleri incele.

Listede sorunlu sürücüyü göreceksin. O sürücüyü kaldır veya üreticinin sitesinden güncel sürümünü yükle. Yeniden başlattıktan sonra 'Bellek Bütünlüğü'nü aktif edebilirsin.

Çözüm
Benim sistemde de 'Intel Virtualization' BIOS’ta kapalı olduğu için çekirdek yalıtımı çalışmıyordu. BIOS’a girip sanallaştırma (VT-x veya SVM) seçeneğini açmayı dene.

Bazı USB sürücüleri (eski Logitech, Realtek veya Bluetooth) uyumsuzluk yapıyor. Cihaz yöneticisinden tek tek kaldırarak hangisinin soruna neden olduğunu bulabilirsin.

Uyumsuz sürücüyü bulmak için PowerShell’de şu komutu kullanabilirsin: Get-WindowsDriver -Online | Where-Object {$_.ClassName -match 'System'}. Hatalı sürücü burada listelenir.

Bellek bütünlüğünü manuel olarak kayıt defterinden de etkinleştirebilirsin. HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\DeviceGuard\Scenarios\HypervisorEnforcedCodeIntegrity anahtarındaki 'Enabled' değerini 1 yap.

Device Guard devre dışıysa çekirdek yalıtımı aktif olamaz. gpedit.msc > Bilgisayar Yapılandırması > Yönetim Şablonları > Sistem > Device Guard kısmından kontrol et.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.