Windows 10 Çekirdek Sayısı Artırma: Performans Artar mı?

Enes Bey

New member
Selam millet, ben Enes Bey. Geçen gün YouTube’da bir video izledim, Windows 10’un çekirdek sayısını artırarak performansın artacağını söylüyordu. msconfig > Gelişmiş Seçenekler kısmından tüm çekirdekleri aktif etme yöntemi vardı. Denedim ama açıkçası fark göremedim. Gerçekten böyle bir ayar performansı artırıyor mu, yoksa şehir efsanesi mi? Deneyen var mı?

Bu tamamen yanlış anlaşılan bir konu. Windows zaten tüm çekirdekleri varsayılan olarak kullanıyor. msconfig’deki seçenek aslında test veya sorun giderme için çekirdek sınırlamak amacıyla var. Performansı artırmaz, hatta yanlış ayarlarsan azaltabilir.

Ben de denemiştim, BIOS'ta SMT (Simultaneous Multithreading) kapatıp açmak dışında fark yaratmadı. Windows zaten çekirdekleri gerektiği kadar kullanıyor.

Yalnız işlemci sıcaklıkları ve güç ayarları performansı etkileyebilir. Çekirdek sayısı değil de güç planını 'Yüksek Performans' yaparsan daha stabil sonuç alırsın.

Performansı artırmak istiyorsan BIOS’tan XMP (RAM profili) aktif et veya sanal bellek ayarlarını optimize et. msconfig’teki çekirdek ayarına dokunma, sistem kararsız çalışabilir.

Ben denedim, fark yaratmadı. Ancak oyunlarda CPU kullanımını izlerken tüm çekirdeklerin aktif çalıştığını görebiliyorsun. Yani zaten Windows hepsini kullanıyor.

Asıl fark yaratacak şey termal kısıtlamayı kaldırmak. CPU sıcaksa frekans düşüyor, bu da performansı azaltıyor. Termal macunu yenileyip soğutmayı iyileştir, farkı o zaman gör.

msconfig’te çekirdek sayısını artırma ayarı tamamen gereksiz. Ama sanal makinelerle uğraşıyorsan orada çekirdek sayısını elle atamak mantıklı olabilir.

Ben BIOS'ta çekirdek hız aşırtması (overclock) yaptım, orada fark etti. Ama yazılımsal olarak Windows'tan çekirdek artırmak diye bir şey yok, sadece donanım sınırlıysa fark eder.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.