Windows 10 Aktivasyon Kodu: Gerçek Lisans mı, Ucuz Key mi?

Enes Bey

New member
Windows 10’u etkinleştirmek için bir aktivasyon kodu şart, ancak bu konuda ortalık tam bir karmaşa. Microsoft’un resmi fiyatları oldukça yüksekken, internette 50-100 TL gibi fiyatlara “orijinal” Windows 10 anahtarları satılıyor. Bu anahtarlar gerçekten yasal mı, yoksa kısa ömürlü birer risk mi?

Aktivasyon kodları genelde üçe ayrılıyor:
  • Retail (Perakende) Lisans: En güvenilir ama en pahalı. Farklı cihazlarda yeniden kullanılabiliyor.
  • OEM Lisans: Donanıma (anakarta) bağlı, format sonrası da aktif kalıyor ama başka cihaza taşınamıyor.
  • Volume (Toplu) Lisans: Şirketlere özel, bireysel kullanım için yasal değil. Ucuza satılan birçok key bu gruptan çıkıyor.

Bazı kullanıcılar 3. parti sitelerden aldıkları key’lerin yıllarca sorunsuz çalıştığını söylüyor. Diğerleri ise birkaç ay içinde “Etkinleştirme Gerekiyor” uyarısı aldıklarını belirtiyor.

Sizce bu ucuz Windows 10 aktivasyon kodları güvenilir mi? Gerçek lisans almak mı daha mantıklı, yoksa düşük maliyetli alternatifler mi tercih edilmeli? Deneyimlerinizi ve fikirlerinizi paylaşın.

Ucuz key’lerin çoğu toplu lisans havuzundan geliyor. Microsoft fark ederse iptal edebilir, o yüzden kurumsal kullanımda kesinlikle önerilmez.

Ben eBay üzerinden aldım, 2 yıldır aktif. Ancak bazı key satıcıları aynı kodu birden fazla kişiye satıyor, dikkat edilmeli.

Ben toplu lisans (volume key) kullanmıştım, 6 ay sonra devre dışı kaldı. O yüzden artık sadece resmi kaynaklardan alıyorum.

Windows 10 zaten dijital lisans sistemine geçti. Bir kere etkinleştirdikten sonra donanım değişmedikçe tekrar kod gerekmez.

Gerçek lisans almanın tek avantajı yasal güvence değil; sistem güncellemeleri ve dijital haklar da daha stabil çalışıyor.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.