Linux ile Windows Arasındaki Farklar Neler? 2025 Karşılaştırması

Emre

New member
Yıllardır Windows kullanıyorum ama Linux’a geçmeyi düşünüyorum. Ancak aralarındaki farkları anlamakta zorlanıyorum. Linux’un açık kaynak olması dışında, pratikte ne fark yaratıyor? Performans, güvenlik, dosya sistemi, yazılım uyumu ve kullanıcı deneyimi açısından 2025 itibarıyla Linux ile Windows arasında hangi farklar öne çıkıyor?

Linux açık kaynaklı, Windows kapalı kaynaklıdır. Linux’ta sistemi istediğin gibi değiştirebilirsin ama Windows’ta üretici sınırları vardır.

Windows NTFS kullanır, Linux ise genelde ext4, btrfs veya xfs. Linux dosya sistemleri daha kararlıdır ve zamanla bozulma olasılığı azdır.

Linux daha güvenlidir çünkü kullanıcı izinleri sıkıdır. Root yetkisi olmadan sistem dosyalarına dokunulmaz. Windows’ta bu sınır daha gevşektir.

Linux’un modüler yapısı sayesinde sistem daha hafif ve özelleştirilebilir. Windows tek parça bir ekosistemdir, fazla servis içerir.

Sürücü desteği Windows’ta daha otomatiktir ama Linux’ta son yıllarda çok ilerledi. Çoğu donanım artık kernel modülleriyle doğrudan tanınıyor.

Yazılım yükleme farkı da önemli. Windows’ta exe dosyaları, Linux’ta paket yöneticileri (apt, dnf, pacman) kullanılır.

Linux komut satırına dayanır, Windows daha görseldir. Ama Linux’un masaüstü ortamları (GNOME, KDE, Cinnamon) artık çok gelişti.

Windows kapalı sistem olduğu için sistem hatalarında nedenini anlamak zor. Linux’ta log dosyalarından her şeyi görebilirsin.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.