Linux: Herhangi Bir Kök Dosya Sistemi Tanımlı Değil Hatası

Cenqiz

New member
Yeni bir Linux kurulumu yaparken veya GRUB onarımında bazen 'herhangi bir kök dosya sistemi tanımlı değil' hatası alıyorum. Özellikle disk bölümlendirme sırasında ext4 veya btrfs seçmeme rağmen kurulum devam etmiyor. Bu hatanın sebebi tam olarak nedir? Partition tablo tipi (GPT/MBR), UEFI ayarları veya mount noktaları mı etkiliyor? Siz nasıl çözdünüz?

Bu hata genelde kök (/) dizinine mount noktası atanmadığında çıkar. Bölüm seçilmiş olsa bile mount point boşsa sistem kök dosya sistemini tanıyamaz.

Kurulum arayüzünde ext4 seçip mount point’i ‘/’ olarak belirtmek gerekiyor. Sadece format seçmek yeterli değil, o kısmı atlayınca hata verir.

Eğer UEFI sistem kullanıyorsan EFI bölümünü de oluşturman gerekiyor. /boot/efi kısmı tanımlı değilse GRUB bazen kök dizini bulamıyor.

Bu hata MBR disklerde de görülebiliyor ama GPT+UEFI kurulumlarda daha sık. Bölümlendirmeyi manuel yaparken kök, swap ve EFI noktalarını mutlaka elle belirt.

Bazı dağıtımlar otomatik bölümlendirmede bu hatayı veriyor. Elle bölümlendirme yapıp root dizinini ext4 olarak belirleyince düzeliyor.

Ben bu hatayı Arch kurarken almıştım. fstab dosyası yanlış yazılmış. UUID eşleşmiyorsa sistem root’u bulamıyor.

Kurulum sonrası ‘lsblk -f’ komutuyla hangi bölümün root’a bağlı olduğunu kontrol etmek iyi bir alışkanlık. Yanlış mount yapılmışsa hemen fark edilir.

Bazı sistemlerde LUKS şifreleme aktifse bu hata geliyor. Root bölümü şifreliyse initramfs dosyasında doğru UUID tanımlı olmalı.

GRUB yeniden yüklenmediğinde de bu hatayı görebilirsin. ‘grub-install’ ve ‘update-grub’ komutlarıyla sistemi yeniden başlatmak genelde çözüm olur.

Bu hata bazen canlı oturumdan kurulum yaparken oluşuyor. Özellikle Ubuntu türevlerinde /target klasörüne doğru mount yapılmadıysa root kaybolur.

Ben Fedora’da bu hatayı aldığımda BIOS’ta legacy mode açıktı. UEFI kurulum yaparken legacy açık kalırsa disk yapısı karışıyor.

Kısaca özet: Mount noktası yoksa root yoktur. Kurulum sihirbazında ‘/’ dizinini net biçimde işaretle, ext4 veya btrfs fark etmez, mutlaka belirtilmeli.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.