Formatsız Windows 11 Yükseltme: Gerçekten Sorunsuz mu?

Türk

New member
Selamlar, uzun süredir Windows 10 kullanıyorum ve artık Windows 11’e geçmek istiyorum ama format atmak istemiyorum. Verilerim, ayarlarım ve programlarım kalsın istiyorum. Microsoft’un sitesindeki yükseltme aracını (Installation Assistant) kullanmak güvenli mi? Bazıları sistemin yavaşladığını ya da sürücü hataları oluştuğunu söylüyor. Gerçekten sorunsuz mu geçiliyor? Deneyimlerinizi paylaşır mısınız?

Ben Windows 10'dan Windows 11'e formatsız yükseltme yaptım, hiçbir veri kaybı yaşamadım. Microsoft’un kendi aracını kullanmak gayet güvenli. Tek dikkat etmen gereken şey antivirüs ve üçüncü parti sistem optimizasyon yazılımlarını geçici olarak devre dışı bırakmak.

Benim deneyimimde yükseltmeden sonra bazı eski sürücülerle çakışma oldu, özellikle Realtek ses sürücüsü. Cihaz Yöneticisi’nden sürücüleri güncelledikten sonra sorun kalmadı. Format gerekmedi.

TPM ve Secure Boot aktifse yükseltme sorunsuz olur. Ama BIOS eskiyse veya UEFI kapalıysa Installation Assistant hata verebilir. BIOS’u güncellemek faydalı olur.

Ben yükseltmeyi yaptıktan sonra performans biraz düştü. Eski kayıt defteri girdileri kaldığı için sistem daha yavaş açılıyordu. 'Temiz başlangıç' yapmak işe yaradı ama en ideal yöntem yine de sıfır kurulum bence.

Yerinde yükseltme yaptığında tüm uygulamalar korunuyor ama Windows.old klasörü epey yer kaplıyor. Yükseltmeden sonra 'Disk Temizleme' aracından eski sistem dosyalarını silmek iyi olur.

Eğer sistemin kurumsal bir ağdaysa, domain politikaları bazen yükseltmeyi engelliyor. Ev kullanıcılarında sorun olmuyor ama iş bilgisayarlarında IT izinleri gerekebiliyor.

Ben USB medyasıyla yerinde yükseltme yaptım. ISO'yu açıp setup.exe'yi çalıştırırsan format atılmadan geçiş yapabiliyorsun. İnternet bağlantısı olmasa bile işe yarıyor.

Bazı antivirüs programları Windows yükseltmesini engelliyor. Bitdefender yüklüyken yükseltme yapamadım, kaldırdıktan sonra sorunsuz geçti.

Yükseltmeden sonra Disk Denetimi (chkdsk) ve SFC taraması yapmak faydalı. Windows 10’daki bazı bozuk sistem dosyaları yükseltmeye taşınabiliyor.

Yükseltme sonrası sürücü uyumluluğu için Snappy Driver Installer veya Windows Update kullanabilirsin. Özellikle GPU sürücüleri bazen eski kalıyor.

Yükseltmeden önce TPM 2.0 ve Secure Boot’un BIOS’ta aktif olduğundan emin ol. Değilse yükseltme başlamaz. Windows 11 bu iki özelliği zorunlu tutuyor.

Ben hem yerinde yükseltme hem de formatlı kurulum denedim. Performans farkı çok büyük değil ama temiz kurulumda arka plan hataları daha az. Yine de veri kaybı istemiyorsan yükseltme gayet mantıklı.

Ben de yükseltme yaptıktan sonra Wi-Fi sürücüsü çalışmadı, anakartın sitesinden sürücüyü manuel indirip kurdum. Şimdi gayet stabil.

Installation Assistant yükseltme sırasında iki kez yeniden başlatıyor, panik yapma. Bazı kullanıcılar orada takıldığını sanıyor ama aslında dosyalar taşınıyor.

Microsoft’un kendi aracını kullanmak güvenli, ama üçüncü parti yükseltme araçlarından uzak durmak lazım. Onlar bazen kayıt defterini değiştirip hatalara neden oluyor.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.