Windows 10 Onarma Komutu Nedir ve Nasıl Kullanılır?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Çavuş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Çavuş

New member
Selamlar, ben Çavuş. Bilgisayarım bazen açılışta yavaşlıyor, bazı programlar da hata veriyor. Bir arkadaşım bana 'Windows onarma komutu çalıştır' dedi ama ne demek istediğini tam anlayamadım. CMD’den mi yapılıyor, yoksa başka bir menü mü var?

Windows 10’da sistem dosyalarını onarmak için hangi komutlar kullanılıyor ve nasıl çalıştırılıyor?

Çözüm
Çavuş, Windows 10’un kendi içinde sistem onarımı için iki güçlü komutu var: SFC ve DISM.

1. SFC (System File Checker): Bozuk sistem dosyalarını tarayıp onarır.
- CMD’yi yönetici olarak aç.
- Şunu yaz: sfc /scannow
- Tarama tamamlanınca bozuk dosyaları otomatik onarır.

2. DISM (Deployment Image Servicing and Management): SFC’nin onaramadığı derin sistem hatalarını düzeltir.
- SFC sonrası şu komutları sırayla gir:
- DISM /Online /Cleanup-Image /CheckHealth
- DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth
- DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

Bu işlemlerden sonra bilgisayarı yeniden başlat. Genelde açılış ve performans sorunlarını tamamen çözer.
Çavuş, Windows 10’un kendi içinde sistem onarımı için iki güçlü komutu var: SFC ve DISM.

1. SFC (System File Checker): Bozuk sistem dosyalarını tarayıp onarır.
- CMD’yi yönetici olarak aç.
- Şunu yaz: sfc /scannow
- Tarama tamamlanınca bozuk dosyaları otomatik onarır.

2. DISM (Deployment Image Servicing and Management): SFC’nin onaramadığı derin sistem hatalarını düzeltir.
- SFC sonrası şu komutları sırayla gir:
- DISM /Online /Cleanup-Image /CheckHealth
- DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth
- DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

Bu işlemlerden sonra bilgisayarı yeniden başlat. Genelde açılış ve performans sorunlarını tamamen çözer.

Çözüm
Eğer Windows açılmıyorsa, bu komutları kurtarma ekranındaki Komut İstemi’nden de çalıştırabilirsin. 'Sorun Gider > Gelişmiş Seçenekler > Komut İstemi' yoluyla ulaş.

Eğer 'DISM kaynak bulunamadı' hatası alırsan, şu komutu dene: DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /Source:WIM:X:\sources\install.wim:1 /LimitAccess — burada X, kurulum medyasının sürücü harfi.