Windows 11 Kernel-Power 41 Hatası Nasıl Giderilir?

Türk

New member
Selamlar, son birkaç haftadır bilgisayarım kendi kendine yeniden başlıyor ve Olay Görüntüleyicisi'nde 'Kernel-Power 41 (63)' hatası görüyorum. Mavi ekran çıkmadan doğrudan yeniden başlatıyor. Sıcaklık değerleri normal, güç kaynağı da kaliteli. Sürücüleri güncelledim ama hata hâlâ devam ediyor. Bu hatanın kesin nedeni nedir? Donanım mı, yazılım mı kaynaklıdır?

Çözüm
Kernel-Power 41 hatası aslında 'Windows düzgün kapanmadı' anlamına gelir. Genellikle ani güç kesilmesi, PSU arızası veya sistemin kendi kendini resetlemesiyle oluşur. Olay kimliği sorunun kendisi değil, sonucudur. Güç kaynağını test etmeni öneririm.
Kernel-Power 41 hatası aslında 'Windows düzgün kapanmadı' anlamına gelir. Genellikle ani güç kesilmesi, PSU arızası veya sistemin kendi kendini resetlemesiyle oluşur. Olay kimliği sorunun kendisi değil, sonucudur. Güç kaynağını test etmeni öneririm.

Çözüm
Ben bu hatayı ekran kartı sürücüsü güncellendikten sonra yaşamaya başladım. DDU (Display Driver Uninstaller) ile sürücüyü tamamen kaldırıp yeniden kurunca düzeldi.

Güç planını 'Dengeli'den 'Yüksek Performans'a almak bazı sistemlerde bu hatayı azaltıyor. Özellikle laptoplarda işlemci uyku moduna girerken hata oluşabiliyor.

Kernel-Power 41 bazen minidump dosyası oluşturmaz. Ancak Event Viewer’da 'BugcheckCode' varsa, o kod mavi ekranın nedenini gösterir. O kodu paylaşabilirsen daha net yorum yapılabilir.

Windows 11’de hızlı başlatma (Fast Startup) özelliği bazen bu hataya yol açıyor. Kapatmak için: Denetim Masası > Güç Seçenekleri > 'Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin' > 'Hızlı başlatmayı etkinleştir' seçeneğini kaldır.

Olay Görüntüleyicisi’nde 'Critical – Kernel-Power' olarak geçse de çoğu zaman sürücü çakışması sebebidir. Özellikle ses sürücüsü (Realtek) ve GPU sürücüsü birlikte hata verebiliyor.

Son çare olarak, Windows’un 'Hatalı kapanma sonrası yeniden başlat' ayarını devre dışı bırak. Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş Ayarlar > Başlangıç ve Kurtarma kısmında bu seçeneği kaldır.