Yeni SSD'ye Windows 11 Home Kurulumu İçin Yardım

Mami

New member
Selam arkadaşlar, yeni bir SSD aldım ve Windows 11 Home kurmak istiyorum. Daha önce diski hiç biçimlendirmedim, sıfır. Kurulum USB’si hazırladım ama BIOS ayarlarında UEFI, Secure Boot ve TPM gibi şeyler kafamı karıştırdı. Bunları nasıl ayarlamam gerekiyor? Ayrıca kurulum sonrası sürücüler ve aktivasyon konusunda dikkat etmem gereken bir şey var mı? Yardımcı olursanız sevinirim.

Yeni SSD’ye Windows 11 Home kurarken en önemli adım BIOS’ta UEFI modunun açık olduğundan emin olmak. 'CSM' kapalı, 'Secure Boot' aktif, TPM 2.0 etkin olmalı. USB’yi Rufus ile GPT/UEFI biçiminde hazırlarsan kurulum sorunsuz olur.

Kurulum medyasını oluştururken Microsoft’un Media Creation Tool aracını kullanmanı öneririm. Bu sayede ISO ve USB otomatik olarak doğru formatta hazırlanır.

SSD’yi taktıktan sonra BIOS’ta diskin tanındığından emin ol. Kurulum sırasında 'Tüm diskleri sil' dersen sistem otomatik olarak gerekli bölümleri oluşturur (EFI, MSR, Primary).

Kurulum sonrası sürücüler için Windows Update çoğunu halleder ama anakart üreticisinin sitesinden chipset ve Wi-Fi sürücülerini manuel indirmen daha iyi olur.

Kurulum ekranında diski seçerken GPT biçiminde olduğundan emin ol. MBR olursa 'Windows bu diske yüklenemez' hatası çıkar. Gerekirse komut satırından convert gpt komutunu kullan.

Kurulum sonrası ilk iş olarak Windows Update’i aç, sürücüleri ve güvenlik yamalarını yükle. Özellikle GPU sürücüsünü üreticinin sitesinden indir, Windows’un otomatik sürümü eski olabilir.

Yeni SSD’ye kurulum yaparken BIOS’ta 'Boot Priority' kısmında USB’yi en üste al. Kurulum bitince tekrar SSD’yi birinci sıraya almayı unut.

Eğer eski diskin varsa kurulum sırasında onu geçici olarak çıkar. Aksi halde Windows önyükleme dosyalarını yanlış diske yazabiliyor.

Kurulum tamamlandıktan sonra Windows’un kendi sürücü güncelleme özelliğini kullanmak yerine anakartın destek sayfasındaki sürücüleri tercih et. Daha stabil çalışıyor.

Kurulumdan önce BIOS’ta XMP profilini aktif et. SSD’ye bir etkisi yok ama RAM performansını artırır, genel sistem kararlılığı için önemli.

Kurulum sonrası disk yönetiminde SSD’yi kontrol et, TRIM özelliğinin açık olduğundan emin ol. CMD’de fsutil behavior query DisableDeleteNotify komutu 0 döndürüyorsa TRIM aktif demektir.

Windows kurulumunda internet bağlantısını kapalı tutarsan yerel hesap oluşturma seçeneği çıkar. Microsoft hesabı zorunluluğundan kaçmak istersen bu işe yarıyor.

Son olarak, SSD’nin firmware’ini üreticinin yazılımıyla güncellemeyi unutma. Özellikle Samsung Magician veya Crucial Storage Executive gibi araçlar performansı artırır.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.