Windows C Sürücüsünde Yer Açma Yöntemleri: Neleri Silmek Güvenli?

Casper

New member
Selamlar, C sürücüm sürekli doluyor ve Windows 11 artık 'Depolama alanınız az' uyarısı veriyor. Disk temizleme yaptım ama birkaç gün sonra tekrar doluyor. C:\Windows\Installer ve C:\WinSxS klasörleri çok büyük, bunları silmek güvenli mi? Ayrıca geçici dosyalar dışında yer açmak için başka etkili yöntemler var mı? SSD kullanıyorum, format atmadan rahatlatmak istiyorum.

C:\WinSxS klasörünü doğrudan silmek tehlikelidir, çünkü burada Windows’un güncelleme ve sistem dosyalarının yedekleri bulunur. Bunun yerine yönetici komut satırında şu komutu çalıştır:
Kod:
dism /online /cleanup-image /startcomponentcleanup
Bu eski bileşenleri güvenli şekilde temizler.

Ben 'Depolama Alanı Algılayıcısı'nı açtım. Ayarlar > Sistem > Depolama kısmında 'Geçici dosyaları otomatik sil' seçeneğini aktif et, arka planda gereksiz dosyaları temizliyor.

C:\Windows\Installer klasörü, kurulu programların yükleyici dosyalarını tutar. Silme ama 'PatchCleaner' adlı ücretsiz araçla artık kullanılmayan yükleyici dosyalarını bulup silebilirsin.

Ben de SSD’de yer sıkıntısı çekiyordum. Hibernation özelliğini kapatmak baya yer kazandırıyor. CMD’de şu komutu yaz:
Kod:
powercfg -h off
Bu, hiberfil.sys dosyasını siler (genelde birkaç GB).

Geçici dosyaların yanında 'Windows.old' klasörünü de kontrol et. Eğer daha önce yükseltme yaptıysan bu klasör 20 GB’a kadar yer kaplayabiliyor. Disk Temizleme > Sistem Dosyaları kısmından kaldırabilirsin.

SSD’de geri dönüşüm kutusunu otomatik boşaltmayı da ayarlayabilirsin. Depolama algılayıcısı içinde bu seçenek var, belirli aralıklarla dosyaları temizliyor.

Ben 'OneDrive Dosyalar Talep Üzerine' özelliğini aktif ettim. Nadiren kullandığım dosyalar bulutta kaldı, yerel sürücüde ciddi alan açıldı.

Bazı oyunlar ve büyük uygulamalar C:\Users\KullanıcıAdı\AppData içinde devasa önbellek oluşturuyor. Özellikle Discord, Chrome ve Steam klasörlerini kontrol et.

Tarayıcı önbelleğini temizlemeyi unutma. Chrome, Edge ve Firefox topluca birkaç GB’a ulaşabiliyor. Ayrıca indirilen dosyaları da düzenli boşalt.

Ben sistem geri yükleme noktalarını temizleyerek 10 GB kadar alan açtım. Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş sistem ayarları > Sistem Koruması kısmından 'Sil' demen yeterli.

Ayrıca 'Downloads' klasörü C sürücüsünde yer kaplıyorsa, onu D’ye taşıyabilirsin. Özellikler > Konum sekmesinden dizini değiştir.

Ben WinDirStat programını kullanıyorum. Hangi dosyaların yer kapladığını görsel olarak gösteriyor, gereksiz klasörleri kolayca tespit edebilirsin.

Windows Update önbelleği de epey şişebiliyor. Komut satırında şu adımları uygula:
Kod:
net stop wuauserv
net stop bits
rd /s /q C:\Windows\SoftwareDistribution
net start wuauserv
net start bits

Sistemde 'System Volume Information' klasörü büyükse, bu genellikle Geri Dönüşüm ve Gölge Kopyalar yüzündendir. Geri yükleme ayarlarını azaltmak işe yarar.

SSD’n dolduysa, büyük programları D sürücüsüne taşıyabilirsin. Uygulama Ayarları > Taşı seçeneği bazı oyun ve uygulamalarda işe yarıyor.

Son çare olarak 'Disk Temizleme' aracında 'Windows ESD Installation Files' seçeneğini de işaretleyebilirsin. Bu klasör sistem kurtarma dosyalarını tutar ama genelde 5 GB’a kadar yer açar.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.