Windows Bu Diske Yüklenemez: MBR Bölüm Hatası Nasıl Çözülür?

Soykann

New member
Merhaba arkadaşlar, Windows 11 kurarken 'Bu diske Windows yüklenemez. Seçilen diskte MBR bölüm tablosu var. EFI sistemlerde Windows yalnızca GPT disklerine yüklenebilir.' uyarısı alıyorum. BIOS ayarlarından UEFI açık, diski sıfırlamak istemiyorum çünkü içinde yedek dosyalarım var. MBR'yi GPT'ye çevirmeden bu kurulumu yapmanın bir yolu var mı? Ya da verilerimi kaybetmeden nasıl GPT’ye geçebilirim?

Çözüm
Bu hata, UEFI modunda MBR biçimli bir diske Windows kurmaya çalıştığında çıkar. UEFI yalnızca GPT disklerden önyükleme yapar. Verilerini silmeden dönüştürmek için CMD'de şu komutu kullan:
Kod:
mbr2gpt /convert /allowfullos
Bu komut MBR diski GPT'ye dönüştürür ve veri kaybı yaşanmaz.
Bu hata, UEFI modunda MBR biçimli bir diske Windows kurmaya çalıştığında çıkar. UEFI yalnızca GPT disklerden önyükleme yapar. Verilerini silmeden dönüştürmek için CMD'de şu komutu kullan:
Kod:
mbr2gpt /convert /allowfullos
Bu komut MBR diski GPT'ye dönüştürür ve veri kaybı yaşanmaz.

Çözüm
Eğer BIOS’ta önyükleme modu 'Legacy' veya 'CSM' olarak seçilirse, MBR diskten kurulum yapılabilir. Ancak bu durumda UEFI avantajlarını (hızlı açılış, güvenli önyükleme vs.) kaybedersin.

Kurulum ekranında Shift + F10 ile Komut İstemi’ni aç, sonra şu adımları uygula:
Kod:
diskpart
list disk
select disk 0
clean
convert gpt
exit
Bu diski tamamen sıfırlar ama verileri siler. Yedek aldıysan bu en net çözümdür.

Ben diski EaseUS Partition Master ile dönüştürdüm. Hem verilerim kaldı hem de Windows kurulumu GPT olarak sorunsuz geçti. Üçüncü parti araçlar GUI üzerinden kolaylık sağlıyor.

Kurulum medyasını Rufus ile hazırlarken 'GPT for UEFI' yerine 'MBR for BIOS or UEFI-CSM' seçersen, MBR diske kurulum yapabilirsin. Ama uzun vadede GPT’ye geçmek daha sağlıklı.

Eğer sadece sistem bölümü GPT’ye çevrilecekse, MiniTool Partition Wizard programıyla yalnızca o bölümü dönüştürmek mümkün. Ben öyle yapmıştım, veri kaybı yaşamadım.

mbr2gpt komutunu çalıştırmadan önce disk türünü 'list disk' ile kontrol et, diskin 'MBR' yazdığından emin ol. Ayrıca disk üzerinde 3’ten fazla bölüm varsa dönüştürme hatası verebilir.

UEFI + GPT kombinasyonu modern sistemler için önerilen yapı. TPM, Secure Boot gibi özellikler sadece bu şekilde aktif olur. MBR sistemi uzun vadede güncellemelerde sorun çıkarabilir.

Eğer dönüştürmeden sonra açılışta hata alırsan, WinRE ortamında şu komutları çalıştır:
Kod:
bootrec /fixboot
bootrec /rebuildbcd
Bu, yeni GPT tablosuna uygun önyükleme dosyalarını yeniden yazar.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.