Windows Boot Manager Nedir ve Ne İşe Yarar?

Xanadu

New member
Selamlar, bilgisayarı her açtığımda 'Windows Boot Manager' diye bir ekran çıkıyor ve bazen işletim sistemini seçmem gerekiyor. Araştırdım ama tam olarak ne işe yaradığını anlayamadım. Bu ekran neden çıkar? Silinirse veya bozulursa Windows açılmaz mı? Ayrıca UEFI ve Legacy BIOS sistemlerde fark ediyor mu? Konu hakkında bilgisi olan var mı?

Windows Boot Manager (BOOTMGR), bilgisayar açılırken hangi işletim sisteminin başlatılacağını yöneten bileşendir. UEFI sistemlerde EFI bölümü içinde 'bootmgfw.efi' dosyası olarak bulunur. Silinirse Windows açılmaz çünkü çekirdek (kernel) dosyaları yüklenemez.

Eğer tek sistem kullanıyorsan ama Boot Manager ekranı her açılışta geliyorsa, BCD veritabanında fazladan bir giriş kalmış olabilir. Komut satırında bcdedit /enum komutuyla kontrol edebilirsin.

Silinirse Windows açılmaz ama onarılabilir. Kurtarma medyasıyla açıp şu komutları çalıştırmak genelde yeterli:
Kod:
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
bootrec /scanos
bootrec /rebuildbcd

Legacy BIOS sistemlerde Boot Manager MBR üzerinden çalışır, UEFI sistemlerde ise EFI bölümündedir. Bu yüzden eski sistemlerde 'bootmgr is missing' hatası çıkar, yenilerdeyse 'EFI boot dosyası bulunamadı' hatası.

UEFI ayarlarında 'Windows Boot Manager' bir önyükleme seçeneği olarak listelenir. Bu seçeneği kaldırırsan sistem doğrudan diski görmez. BIOS'tan silmek yerine sırasını değiştirmek yeterli olur.

Benim sistemde Linux kurduktan sonra GRUB yöneticisi Boot Manager’ın yerini aldı. Eğer GRUB’u kaldırırsan Windows Boot Manager geri dönmez, elle onarmak gerekir.

Boot Manager aslında küçük bir menü gibi çalışıyor. İstersen BCD editörüyle bu menüye özel isimler, zamanlayıcı süresi veya özel açılış seçenekleri ekleyebilirsin.

BIOS’ta 'Windows Boot Manager' seçeneğini en üste almazsan, sistem bazen diski doğrudan okumaya çalışır ve 'No Boot Device Found' hatası verir.

Benim başıma geldi; Windows Boot Manager bozulunca sistem açılmadı. Media Creation Tool ile USB hazırlayıp onarım yaptım, düzeldi. Bu dosyayı silmemek lazım.

Boot Manager UEFI sistemlerde GPT disk yapısına göre çalışır. Eski MBR disklerde farklı bir yapı var, bu yüzden format atarken 'GPT’ye dönüştür' önerisi yapılır.

Eğer çift sistem kurulum yapacaksan, Boot Manager üzerinden Windows’u varsayılan olarak ayarlamak iyi olur. Yoksa Linux’un GRUB menüsü bazen Windows’u yanlış tanır.

Boot Manager arızalandığında BIOS’tan elle Windows Boot Manager yolunu (EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi) göstererek açmayı da deneyebilirsin.

Bazı anakartlarda 'Boot Option Priorities' kısmında Windows Boot Manager birkaç kez görünür. Bu genelde aynı diskin birden fazla EFI kaydı olduğunda olur, gereksiz olanları silmek lazım.

Ben BCD’yi EasyBCD programıyla düzenliyorum, menüdeki fazla girişleri kolayca kaldırabiliyorsun. Manuel komutlara göre daha güvenli bir yöntem.

Kısaca: Windows Boot Manager bilgisayarın açılış yöneticisidir. Silinirse sistem açılmaz ama kurtarma ortamından onarılabilir. BIOS’taki yeriyle oynamamakta fayda var.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.