Windows “Belirtilen Aygıta Erişemedi” Hatası Nasıl Çözülür?

Çavuş

New member
Arkadaşlar selam, Windows 11’de bazı programları çalıştırırken 'Belirtilen aygıta, yola veya dosyaya erişemedi. Bu öğeye erişmek için uygun izniniz olmayabilir.' şeklinde bir hata alıyorum. Yönetici olarak çalıştırmayı denedim, antivirüsü kapattım ama yine de açılmıyor. Özellikle masaüstüne attığım bazı kısayollar bu hatayı veriyor. Dosya konumu doğru görünüyor. Bu hatayı neden alıyoruz, çözümü ne olabilir?

Bu hata genelde dosya izinlerinden veya Windows’un Güvenlik İlkesi’nden kaynaklanıyor. Programın bulunduğu klasöre sağ tıklayıp Özellikler > Güvenlik sekmesinde kendi kullanıcı adını seçip 'Tam Denetim' izni ver. Ardından programı yönetici olarak başlatmayı dene.

Antivirüs bazen dosyayı karantinaya alıyor ama görsel olarak göstermiyor. Özellikle Windows Defender 'Controlled Folder Access' aktifse bu tarz hatalar çıkıyor. Güvenlik merkezinden bu özelliği geçici olarak kapatmayı dene.

Kısayol bozulmuş olabilir. Kısayolun hedefini kontrol et, bazen taşınmış veya silinmiş bir dosyayı gösterdiğinde bu hata ortaya çıkar. Kısayolu silip yeniden oluşturmak çözüm olabilir.

Eğer dosya ağ üzerinden ya da harici diskteyse, bağlantı kopmuş olabilir. Windows dosyaya fiziksel olarak ulaşamayınca bu hatayı verir. Aygıtın bağlı olduğundan emin ol.

Benim başıma geldi; kullanıcı hesabım standart yetkideydi. Yönetici hesabıyla giriş yapınca sorun tamamen kayboldu. UAC (Kullanıcı Hesabı Denetimi) bazen bu tür izinleri engelliyor.

Bir de dosya engellenmiş olabilir. Özellikler penceresinde 'Bu dosya başka bir bilgisayardan geldi' uyarısı varsa 'Engellemeyi kaldır' kutusunu işaretle. Windows bazen internetten indirilen dosyalara otomatik engel koyuyor.

Windows Update sonrası bazı .exe dosyaları SmartScreen tarafından engelleniyor. Dosya açılmıyorsa 'Windows Güvenliği > Uygulama ve Tarayıcı Denetimi' kısmından 'Uygulama tanımlaması' ayarlarını kontrol et.

Kullanıcı profili bozulmuş olabilir. Yeni bir kullanıcı hesabı oluşturup oradan aynı dosyayı açmayı dene. Eğer açılıyorsa sorun eski profilin izinlerindedir.

Güvenli modda açıp aynı dosyayı dene. Güvenli modda üçüncü parti servisler devre dışı kalır, eğer çalışıyorsa muhtemelen bir yazılım çakışması vardır.

Grup ilkesi (gpedit.msc) üzerinden bazı uygulamaların çalışması kısıtlanmış olabilir. Özellikle iş bilgisayarlarında bu politika aktif olur. 'User Configuration > Administrative Templates > System' kısmını kontrol et.

Windows 11 bazen NTFS izinlerini karıştırabiliyor. CMD’de şu komutu çalıştır:
Kod:
icacls "C:\Program Files\KlasörAdı" /grant %username%:F /T
Bu tüm alt klasörlere tam erişim izni verir.

Eğer program .bat veya .cmd dosyasıyla başlıyorsa, antivirüs script çalıştırmasını engelliyor olabilir. Defender dışında Malwarebytes gibi yazılımlar da bu hataya neden olur.

Dosya yolu çok uzunsa da bu hata çıkabiliyor. Windows 260 karakter sınırını aşan yolları desteklemiyor. Kısaltılmış bir klasör adıyla tekrar dene.

Bazı kullanıcılar bu hatayı OneDrive senkronizasyonuyla ilişkilendiriyor. Dosya buluta taşınmış ama yerel kopya kalmamışsa erişim hatası verir. 'Çevrimdışı kullanılabilir yap' seçeneğini işaretle.

SFC ve DISM komutlarını çalıştırarak sistem dosyalarını onarmayı dene:
Kod:
sfc /scannow
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
Eğer bozuk izin dosyaları varsa bu komutlar düzeltir.

Bazı durumlarda Windows Güvenlik Merkezi hizmeti durmuş oluyor. Hizmetler (services.msc) kısmından 'Windows Security Service'i başlatmayı dene, sonra yeniden dene.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.