Windows 11 uygulama yüklenirken beklenmeyen bir hata oluştu (0x80073cf9)

Soykann

New member
Microsoft Store’da uygulama yüklerken “Beklenmeyen bir hata oluştu – 0x80073cf9” mesajı çıkıyor. İndirme birkaç saniye sürüyor, ardından hata verip iptal ediliyor.

Windows 11 23H2 sürümünü kullanıyorum, bağlantı sorunsuz, disk dolu değil. WSReset ve PowerShell komutlarını denedim, çözülmedi. “AppX Deployment Service” aktif görünüyor ama hata devam ediyor.

Bu 0x80073cf9 Windows 11 hatası neden olur ve kalıcı olarak nasıl düzeltebilirim?

Çözüm
Windows 11 uygulama yüklenirken beklenmeyen bir hata oluştu (0x80073cf9), Microsoft Store veya AppX Deployment Service bileşeninin düzgün çalışmamasından kaynaklanır. Bu servis, MSIX paketlerini yönetir. Eğer Windows Registry’de AppX kayıtları bozulursa veya Package Manager servisi durursa, 0x80073cf9 hatası görülür. Ayrıca bozuk önbellek veya NTFS izinleri de bu hatayı tetikleyebilir.

⚙️ Neden Olur? (Tablo)​

NedenAçıklamaÇözüm
AppX bileşeni bozukAppX Deployment Service, MSIX paketlerini yönetir. Windows Registry’de AppX kayıtları bozulursa 0x80073cf9 hatası görülür. Package Manager servisi de etkilenebilir.PowerShell ile yeniden kayıt
Yetersiz...
Windows 11 uygulama yüklenirken beklenmeyen bir hata oluştu (0x80073cf9), Microsoft Store veya AppX Deployment Service bileşeninin düzgün çalışmamasından kaynaklanır. Bu servis, MSIX paketlerini yönetir. Eğer Windows Registry’de AppX kayıtları bozulursa veya Package Manager servisi durursa, 0x80073cf9 hatası görülür. Ayrıca bozuk önbellek veya NTFS izinleri de bu hatayı tetikleyebilir.

⚙️ Neden Olur? (Tablo)​

NedenAçıklamaÇözüm
AppX bileşeni bozukAppX Deployment Service, MSIX paketlerini yönetir. Windows Registry’de AppX kayıtları bozulursa 0x80073cf9 hatası görülür. Package Manager servisi de etkilenebilir.PowerShell ile yeniden kayıt
Yetersiz izinWindowsApps klasörüne erişim engellenmiş veya TrustedInstaller sahipliği erişimi engelliyorNTFS izinlerini “Administrators” grubuna ver
Güncelleme servisi kapalıWindows Update veya Delivery Optimization devre dışıServisleri yeniden başlat
Bozuk cacheMicrosoft Store önbelleği dolu veya çakışıyorWSReset komutunu çalıştır
Disk kimlik değişimiSSD/HDD kimliği değişmiş, Store kimlik doğrulayamıyorStore’u sıfırla veya yeniden kaydet

🔧 Adım Adım Çözüm
  1. Store önbelleğini temizle. Başlat → “WSReset” yaz → Enter. Komut penceresi kapanıp Microsoft Store yeniden açılır.
  2. PowerShell ile Store’u yeniden kaydet. PowerShell’i yönetici olarak açın:
Kod:
Get-AppxPackage -allusers Microsoft.WindowsStore | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\\AppXManifest.xml"}
  1. AppX servislerini yeniden başlat. Windows + R → services.msc → “AppX Deployment Service” → sağ tık → Yeniden Başlat.
  2. Windows Update servislerini kontrol et. Komut İstemi (yönetici):
Kod:
net stop wuauserv && net start wuauserv
Ayrıca “Delivery Optimization” servisini de “Otomatik” yap.
  1. WindowsApps klasör izinlerini düzelt. C:\Program Files\WindowsApps → Özellikler → Güvenlik sekmesi → Gelişmiş. “Sahip” olarak “Administrators” seçin ve tüm alt klasörlere uygulayın.
Not: TrustedInstaller sahipliği bazen erişimi engeller. Bu durumda NTFS izinlerini “Administrators” grubuna vermelisiniz. İşlemden sonra sistemi yeniden başlatın.

🎯 Hangi Yöntemi Seçmeliyim?​

YöntemZorlukSüreBaşarıNe Zaman Kullan
WSReset⭐ Kolay1 dk65%Hızlı temizlik
PowerShell kayıt⭐⭐ Orta3 dk85%Store bozulduysa
AppX servis reset⭐⭐ Orta2 dk75%Servis kapanmışsa
Klasör izin düzeltme⭐⭐⭐ İleri6 dk80%Erişim hatası varsa
Güncelleme servisi reset⭐⭐ Orta4 dk70%Güncelleme başarısızsa

💡 Öneri: Sırasıyla WSReset → PowerShell → AppX Servis Reset → İzin Düzeltme uygulayın.

Çözüm
Ben bu hatayı sistemin AppX veritabanını sıfırlayarak çözdüm. Yeni kullanıcı hesabı açtım, sonra eski profili sildim. Yeni hesapta Microsoft Store hatasız çalıştı. Sorun profil bazlıymış. Bu yöntemi özellikle yerel hesap kullananlarda tavsiye ederim.

Bende 0x80073cf9 hatası, WindowsApps klasörünü taşımaya çalıştıktan sonra başladı. TrustedInstaller sahipliğini bozmuşum. TechGuru’nun 5. adımındaki NTFS izin sıfırlaması işe yaradı. Administrators sahipliği verince AppX Deployment Service hemen düzeldi.

Delivery Optimization servisini devre dışı bırakmıştım, o yüzden hata oluşuyormuş. AppX Deployment Service bu servisi arka planda kullanıyor. Tekrar etkinleştirdim, 0x80073cf9 hatası kayboldu. Hızlı çözüm isteyenler için bu servisi kontrol etmeyi unutmayın.

Benim sorunum Windows Update Medic Service kapalı olduğu içinmiş. Bu servis, Store bileşenlerinin güncellenmesini etkiliyor. services.msc üzerinden başlatıp türünü Automatic (Delayed Start) yaptım, hatadan eser kalmadı.

@TechGuru’nun çözümünü uyguladım. PowerShell + izin sıfırlama işlemi sonrası Microsoft Store hatasız çalışıyor. Artık tüm uygulamalar indiriliyor, hata 0x80073cf9 tamamen çözüldü. Herkese teşekkürler! 🙌