Windows 11 Son Güncellemeden Sonra Açılmıyor: Çözüm Rehberi

Muzo

New member
Selam millet, dünkü Windows 11 güncellemesini yükledikten sonra bilgisayarım artık açılmıyor. Lenovo laptopum var, güncelleme sonrası otomatik yeniden başlattı ama sadece Windows logosu geliyor, sonra siyah ekran. Güvenli moda girmeye çalıştım ama F8 işe yaramadı. Recovery ekranına da zor giriyorum. Güncellemeden önce her şey sorunsuzdu. Acaba sistem geri yükleme dışında bir çözüm var mı? Verilerim gitmesin istiyorum.

Çözüm
Bu durumda en etkili yöntem Windows Kurtarma Ortamına (WinRE) girip Başlangıç Onarma’yı çalıştırmak. Bilgisayar açılırken 3 kez ard arda güç düğmesine basarak kapanmaya zorla, sonra 'Sorun Gider' > 'Gelişmiş Seçenekler' > 'Başlangıç Onarma' yolunu izle. Sistem önyükleme dosyaları bozulduysa otomatik olarak onarır.
Bu durumda en etkili yöntem Windows Kurtarma Ortamına (WinRE) girip Başlangıç Onarma’yı çalıştırmak. Bilgisayar açılırken 3 kez ard arda güç düğmesine basarak kapanmaya zorla, sonra 'Sorun Gider' > 'Gelişmiş Seçenekler' > 'Başlangıç Onarma' yolunu izle. Sistem önyükleme dosyaları bozulduysa otomatik olarak onarır.

Çözüm
Eğer Başlangıç Onarma işe yaramazsa komut satırından şu komutları çalıştır:
Kod:
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
bootrec /scanos
bootrec /rebuildbcd
Bu komutlar önyükleme kayıtlarını yeniden oluşturur. Özellikle güncelleme sırasında boot dosyası zarar gördüyse çözüm olur.

Güvenli moda girmek için F8 değil, Windows 11’de Shift + Yeniden Başlat kombinasyonunu kullanmalısın. Giriş ekranına geldiğinde sağ alttan Güç > Yeniden Başlat’a tıklarken Shift tuşuna basılı tut, oradan 'Gelişmiş Seçenekler > Başlangıç Ayarları' kısmına ulaşabilirsin.

Benzer bir durum yaşadım, ekran kartı sürücüsü güncellemeden sonra çökmüştü. Güvenli modda açtıktan sonra 'Aygıt Yöneticisi'nden ekran kartını kaldır, sonra yeniden başlat. Windows kendisi sürücüyü yeniden yükler.

Eğer WinRE’ye giremiyorsan bir USB kurulum medyası oluşturup oradan 'Bilgisayarınızı Onarın' seçeneğini kullan. ISO’yu Microsoft’un sitesinden indirip Media Creation Tool ile hazırlayabilirsin.

Bazı güncellemeler BitLocker etkinse açılışta sorun çıkarabiliyor. BIOS’ta güvenli önyüklemeyi (Secure Boot) kapatıp tekrar dene. BitLocker anahtarını kaybetmediğinden emin ol.

Windows Update önbelleği bozulmuş olabilir. Komut satırından aşağıdaki komutları çalıştır:
Kod:
ren C:\Windows\SoftwareDistribution SoftwareDistribution.old
ren C:\Windows\System32\catroot2 catroot2.old
Sonra sistemi yeniden başlat. Bu klasörler yeniden oluşturulacak.

Ben güncellemeden sonra siyah ekran alıyordum çünkü Intel grafik sürücüm çakışıyordu. Güvenli modda DDU (Display Driver Uninstaller) ile eski sürücüyü kaldırıp yeniden yükleyince düzeldi.

Siyah ekran bazen hızlı başlatma özelliğinden kaynaklanıyor. Güvenli modda oturum açabilirsen Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Hızlı Başlatmayı Kapat seçeneğini devre dışı bırak.

Verilerini kaybetmemek için yerinde yükseltme de işe yarar. Kurulum medyasından setup.exe’yi çalıştırıp 'Kişisel dosyaları ve uygulamaları koru' seçeneğini seçebilirsin.

Windows 11’in son toplu güncellemesi (KB5046625) bazı cihazlarda açılışta kilitlenme yapıyordu. Microsoft bunu doğruladı, geçici çözüm olarak güncellemeyi kaldırmak gerekiyor.

Her şey başarısız olursa, 'sfc /scannow' ve ardından 'DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth' komutlarını WinRE’deki Komut İstemi’nden çalıştır. Bozuk sistem dosyalarını onarır.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.