Windows 11 Rufus ISO Yansısı Ayrıştırma Hatası: Sebebi ve Çözümü

Casper

New member
Selamlar, Rufus ile Windows 11 ISO dosyasını USB belleğe yazdırmaya çalışırken 'ISO yansısı ayrıştırılamadı' şeklinde bir hata alıyorum. ISO’yu Microsoft’un sitesinden indirdim ama yine de hata veriyor. Farklı USB ve farklı Rufus sürümlerini denedim, sonuç aynı. Bu hatanın nedeni dosya bozulması mı yoksa Rufus ayarlarından mı kaynaklanıyor? Nasıl çözebilirim?

Bu hata genellikle ISO dosyasının eksik veya bozuk indirilmesinden kaynaklanır. Microsoft’un resmi ISO indirme sayfasından tekrar indirip Rufus’un son sürümü (3.23 ve üzeri) ile dene. Ayrıca FAT32 yerine NTFS formatı seçmeyi dene.

Ben de bu hatayı yaşamıştım. Rufus’ta 'Bölüm düzeni' kısmını 'GPT' yerine 'MBR' yapınca düzeldi. Bazı eski anakartlarda UEFI desteği eksik olduğu için yansı oluşturulurken hata veriyor.

ISO dosyasını 7-Zip veya WinRAR ile test et. Eğer 'arşiv bozuk' uyarısı çıkıyorsa, dosya gerçekten eksik indirilmiştir. Rufus hatası aslında bu bozukluk yüzünden oluşuyor.

Rufus hata veriyorsa 'Media Creation Tool' kullanarak doğrudan USB oluşturmayı dene. O araç ISO’yu kendisi indirip doğruluyor, bozuk dosya olasılığını ortadan kaldırıyor.

USB belleğin dosya sistemi hatalıysa da bu hatayı alabilirsin. Diskpart ile belleği tamamen sıfırla:
Kod:
diskpart
list disk
select disk X
clean
create partition primary
format fs=ntfs quick

ISO dosyasının adında Türkçe karakter varsa (örneğin 'Windows 11 Türkçe.iso') Rufus bazen ayrıştırma hatası veriyor. Dosya adını İngilizce karakterlerle yeniden adlandırmayı dene.

USB’nin kapasitesi yetersizse (örneğin 8 GB’lık eski bir bellek), ISO dosyasının büyük boyutu nedeniyle hata verebilir. 16 GB veya üzeri bir bellek kullanmayı dene.

Windows 11 ISO dosyası 5 GB’tan büyük olduğu için FAT32 formatında yazdırılamıyor. Eğer FAT32 seçiliyse bu hata çıkar. NTFS veya exFAT seçmelisin.

ISO dosyası doğruysa ama yine de hata veriyorsa, antivirüs yazılımını geçici olarak kapat. Bazı antivirüsler Rufus’un yansı işlemini engelleyebiliyor.

Benim çözümüm şu oldu: ISO’yu doğrudan Microsoft’un 'TechBench' sayfasından indirdim, SHA256 değerini doğruladım, sonra Rufus’ta sorunsuz çalıştı. ISO bütünlüğü çok önemli.

Rufus’ta 'Gelişmiş Sürücü Özelliklerini Göster' seçeneğini açıp 'Eski BIOS desteğini etkinleştir' işaretini kaldır. Bu bazen ayrıştırma sırasında çakışma yaratıyor.

Hata mesajı genellikle 'Error: ISO image extraction failure' olarak geçer. Bu, USB’nin yazma hızının düşmesinden de kaynaklanabilir. Farklı bir USB portu kullan.

Media Creation Tool ile USB oluşturmak istemiyorsan, ISO’yu doğrudan mount edip içeriğini manuel olarak USB’ye kopyalayabilirsin. Boot edilebilirlik için sadece bootsect.exe /nt60 X: komutunu çalıştır.

Kısaca özetlemek gerekirse: ISO’nun bütünlüğünü kontrol et, FAT32 yerine NTFS seç, Rufus’u güncel tut. Bunlar genelde ayrıştırma hatasının üç temel sebebi.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.