Windows 11 Kaç GB Yer Kaplıyor? Gerçek Disk Kullanımı

Enes Bey

New member
Selamlar, bilgisayarımda disk alanı sınırlı ve Windows 11’e geçmek istiyorum ama kaç GB yer kapladığını net bulamadım. Bazıları 20 GB diyor, bazıları 60 GB olmuş diyor. Güncellemelerle birlikte Windows 11 gerçekten ne kadar yer kaplıyor? SSD’de ne kadar boş alan bırakmak gerekiyor?

Temiz kurulumda Windows 11 yaklaşık 27–30 GB yer kaplar. Ancak ilk güncellemelerden sonra bu 40–45 GB’a kadar çıkabiliyor. Pagefile ve Hibernation dosyaları da ekstra yer tutar.

Ben yeni kurulum yaptım, sistem klasörü (C:\Windows) 32 GB, ama 'Program Files' ve 'Temp' klasörleriyle birlikte toplam 45 GB oldu. 64 GB SSD artık yeterli değil.

Microsoft minimum 64 GB öneriyor ama pratikte 80–100 GB boş alan bırakmak en iyisi. Çünkü büyük güncellemelerde geçici dosyalar da oluşturuluyor.

Windows.old klasörü (eski sürüm yedeği) en az 10–12 GB yer kaplıyor. Temiz kurulum yaptıktan sonra disk temizleme aracından silebilirsin.

Ben 23H2 sürümünü kurdum, ilk başta 28 GB’tı ama 2 haftada 42 GB’a çıktı. Güncellemeler ve geçici dosyalar zamanla şişiriyor.

Oyun sistemleri için en az 100 GB C: alanı ayırmak mantıklı. Hem Windows hem oyun güncellemeleri zamanla çok yer kaplıyor.

Ben Windows 11 Pro kullanıyorum, 25H2 Insider sürümünde 36 GB yer tutuyor. Artık sistem bileşenleri modülerleştiği için biraz artmış.

Pagefile.sys dosyası RAM kapasitesine göre 2–16 GB arası değişir. Yani RAM’in fazlaysa Windows da sanal belleği büyütüyor.

SSD’nin %10-15’ini boş bırakmak gerekiyor. Dolarsa TRIM ve performans özellikleri zayıflıyor. Yani 120 GB SSD’de 15–20 GB boş alan şart.

Benim sistemde 35 GB’tan fazla yer kaplıyor. Büyük fark, 'Windows Update Cleanup' yapılmadığında oluyor. O temizlikten sonra 10 GB geri kazandım.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.