Windows 11 Görev Çubuğunu Şeffaf Yapma:

Enes

Administrator
Yönetici
Selamlar, Windows 11 görev çubuğunun yarı saydam değil de tamamen şeffaf görünmesini istiyorum. Ayarlar > Kişiselleştirme > Renkler kısmında 'Şeffaflık efektleri' açık ama tam şeffaf olmuyor, sadece bulanıklaşıyor. Bazıları üçüncü parti yazılımlar (TranslucentTB, TaskbarX gibi) öneriyor ama güvenli mi emin değilim. Gerçek şeffaflık ayarı Windows’ta var mı, yoksa bu efekt sadece bir illüzyon mu? Deneyimi olan var mı?

Windows’un kendi 'şeffaflık efekti' aslında bulanık cam efektidir, yani gerçek opaklık düşürme yapmaz. Tam şeffaflık için TranslucentTB veya ExplorerPatcher gibi araçlar gerekir. TranslucentTB güvenlidir ve Microsoft Store’da yayınlanır.

Ben TranslucentTB kullanıyorum, sistem kaynaklarını çok az tüketiyor. Arka plan resmine göre görev çubuğunu yarı ya da tam şeffaf yapabiliyorsun. Ayrıca görev çubuğu rengini dinamik olarak değiştiriyor.

Windows 11’in sistem düzeyinde tam şeffaflığı desteklememesinin nedeni performans. Gerçek opaklık düşürülürse bazı GPU’larda UI hataları oluşabiliyor, o yüzden Microsoft bunu kısıtlamış.

TranslucentTB ile tam şeffaflık elde edebilirsin ama görev çubuğunun ikon arka planları hala hafif gölgeli kalıyor. Bu Windows’un 'mica' efektinden kaynaklanıyor, tamamen kaldırmak mümkün değil.

Ben registry üzerinden denemiştim ama işe yaramadı. HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced altındaki 'UseOLEDTaskbarTransparency' değeri artık Windows 11’de etkisiz.

Görev çubuğunu saydam yapmanın en risksiz yolu Microsoft Store’daki TranslucentTB’yi kullanmak. Üçüncü parti sitelerden indirmemek önemli, çünkü bazıları modifiye edilmiş sürümler dağıtıyor.

Şeffaflık efektini açık tutup duvar kağıdını koyu yaparsan, cam efekti daha belirgin görünüyor. Tam şeffaf olmasa bile görsel olarak daha hoş bir etki sağlıyor.

TaskbarXI diye yeni bir araç çıktı, Windows 11’in yuvarlatılmış kenarlarıyla uyumlu çalışıyor. Şeffaflık seviyesini manuel olarak ayarlayabiliyorsun.

Bazı laptoplarda enerji tasarrufu modundayken şeffaflık otomatik devre dışı kalıyor. Ayarlar > Sistem > Güç ve Pil kısmından 'pil tasarrufu sırasında görsel efektleri kapat' seçeneğini devre dışı bırak.

Windows Insider sürümünde 'tam şeffaf görev çubuğu' test ediliyordu ama kararlı sürüme gelmedi. Şu an üçüncü parti araçlar dışında seçenek yok.

Ben de TranslucentTB kullanıyorum. Başlangıçta otomatik başlatmasını unutma, yoksa her yeniden başlatmada manuel çalıştırman gerekir.

Taskbar şeffaflık efektini artırmak için Windows Temaları klasöründe bulunan AccentColor ayarlarını da değiştirerek opaklığı biraz daha azaltabiliyorsun.

Şeffaflık efektleri DirectComposition API üzerinden çalışıyor. Bu sistem düzeyinde bir kısıtlama, tam şeffaflık için Microsoft’un API’de değişiklik yapması gerekir.

Eğer performans sorunları yaşamıyorsan TranslucentTB en ideal çözüm. Hem güvenli hem de Microsoft Store’da resmi olarak destekleniyor.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.