Windows 11 Gereksiz Uygulama Kaldırma (Debloat) Yöntemleri

Soykann

New member
Selam millet, yeni kurduğum Windows 11’de bir sürü gereksiz uygulama (Widgets, Xbox, Clipchamp, Teams vs.) yüklü geliyor. Sistemi sadeleştirmek istiyorum ama manuel silme işlemi bazen hata veriyor. PowerShell komutları, O&O AppBuster veya Windows10Debloater gibi araçları duydum ama hangisi daha güvenli ve etkili emin değilim. Gereksiz uygulamaları kaldırırken sistem kararlılığına zarar vermemek için neyi kullanıyorsunuz?

PowerShell yöntemi en güvenlisidir çünkü neyi sildiğini tam olarak görürsün. Örneğin Xbox uygulamasını kaldırmak için:
Kod:
Get-AppxPackage *xbox* | Remove-AppxPackage
Ama sistem uygulamalarını (örneğin Microsoft Store) kaldırmamaya dikkat et, bazı bağımlılıklar bozulabilir.

Ben O&O AppBuster kullanıyorum, güvenli ve sade. Silinen uygulamaları geri yükleme seçeneği de var. Özellikle Widgets ve Teams gibi gereksizleri tek tıkla kaldırabiliyorsun.

Windows10Debloater da işe yarıyor ama çok agresif. Bazen Ayarlar uygulamasını bile kaldırabiliyor. Yeni başlayanlar için fazla riskli.

PowerShell komutlarıyla sistem uygulamalarını kaldırdıktan sonra Windows Update yeniden yükleyebilir. O yüzden 'App Installer' ve 'Store' gibi bileşenleri tutmakta fayda var.

Ben NTLite kullanarak ISO’yu özelleştiriyorum, yani kuruluma gereksiz uygulamalar hiç eklenmiyor. Ama bu ileri seviye yöntem, yanlış yapılandırılırsa kurulum bozulabilir.

AppBuster bence en pratik yöntem. Hem arayüzü sade hem de Microsoft Store uygulamalarını güvenli biçimde kaldırıyor. PowerShell bilmeyenler için ideal.

Ben 'Windows System Control Center (WSCC)' aracını kullanıyorum. Hem sistem araçlarını hem de üçüncü parti temizleme araçlarını tek yerden yönetebiliyorsun.

Debloat işlemi sonrası sistemde hata almamak için önce bir geri yükleme noktası oluştur. Bazı uygulamalar Windows bileşenleriyle bağlantılı olabiliyor.

Bazı 'debloat' scriptleri telemetry servislerini de kapatıyor, bu bazen Microsoft hesabı senkronizasyonunu bozuyor. PowerShell komutlarını manuel yazmak daha güvenli.

PowerShell üzerinden tüm uygulamaları listelemek için:
Kod:
Get-AppxPackage | Select Name
Bu listeyi aldıktan sonra neyi kaldıracağını planlamak en güvenli yol.

Ben debloat işlemini yaptıktan sonra 'DISM /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup' komutunu çalıştırıyorum. Bu, kalan gereksiz bileşenleri de temizliyor.

Yeni kullanıcılar için AppBuster en güvenli. Hem GUI hem geri alma desteği var. PowerShell hatalı komut girilirse sistem uygulamasını bile silebiliyor.

Windows 11 Pro sürümünde grup ilkesiyle (gpedit.msc) bazı uygulamaları devre dışı bırakmak mümkün. Silmeden gizlemek isteyenler için iyi alternatif.

Ben tüm debloat işlemlerinden önce 'Sysprep' ile bir imaj alıyorum. Bu sayede yanlışlıkla sistem uygulaması silersem kolayca geri dönebiliyorum.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.