Windows 11 Format Sonrası D Sürücüsü Kayboldu: Veri Gitti mi?

Emre

New member
Selam millet, bugün Windows 11’i sıfırdan kurdum ama kurulumdan sonra D sürücüm görünmüyor. Disk Yönetimi’ni açtım, sadece C diski görünüyor. Format öncesinde D’de yedek dosyalarım vardı, tamamen silinmiş olmasından korkuyorum. Acaba kurulum sırasında bölümlendirme sırasında yanlışlıkla sildim mi, yoksa sürücü harfi mi gitmiş olabilir? Benzer durum yaşayan var mı, veri kurtarılabilir mi?

Disk Yönetimi’nde sürücü görünüyorsa ama harf atanmamışsa korkma, veriler muhtemelen duruyordur. Sağ tıklayıp 'Sürücü Harfi ve Yolu Değiştir' deyip bir harf atamayı dene. Görünür hale gelecektir.

Kurulum sırasında 'tüm diskleri sil' seçeneğini seçtiysen, D sürümü de silinmiş olabilir. Ama eğer sadece C’yi biçimlendirdiysen, D genellikle korunur. Recovery yazılımlarıyla kontrol et.

Benzer bir durumda EaseUS Data Recovery Wizard kullanmıştım. D sürücüsü görünmüyordu ama yazılım diski tanıdı ve dosyaları kurtarabildim.

Diskpart ile kontrol edebilirsin:
Kod:
diskpart
list volume
Eğer D sürücün listede görünüyorsa sadece harfi gitmiştir. assign letter=D yazarak geri getirebilirsin.

Eğer disk GPT değil MBR biçimindeyse, format sırasında UEFI kurulum MBR bölüm tablosunu tanımamış olabilir. Bu durumda MiniTool Partition Wizard ile tarama yap.

Veri kaybı yaşamadan bölümü yeniden tanıtmak mümkün. Disk Yönetimi’nde gri renkte 'Ayrılmamış alan' olarak görünüyorsa, 'Yeni Basit Birim' oluşturmak yerine veri kurtarma yazılımı ile tarama yap.

Windows kurulum medyası bazen OEM kurtarma bölümlerini C’nin önüne taşıyor. Bu yüzden D’nin yolu değişiyor. Disk numarasını kontrol et, bazen sadece harf değişiyor.

C diski genişletilmişse D silinmiş olabilir. Format sırasında 'C’yi genişlet' seçeneği D’nin alanını kapsar. Partition Recovery yazılımı dene.

Ben bu hatayı Rufus’la hazırladığım medyada yaşadım. Kurulumda diski GPT’ye dönüştürdüğüm için MBR bölüm kaydı kaybolmuştu ama Recuva ile dosyaları kurtardım.

Bazı laptoplarda D sürücüsü aslında gizli bir kurtarma alanıdır. Format sonrası bu bölüm gizlenir. Disk Yönetimi > Özellikler kısmından 'Etkin' veya 'Gizli' bayraklarını kontrol et.

Eğer BIOS’ta RAID modu açıksa, Windows kurulum diski farklı şekilde tanır. AHCI moduna geçip sistemi açmayı dene, bazen D tekrar görünür.

Verilerin çok önemliyse, kesinlikle diske yeni bir şey yazma. Profesyonel yazılımlarla (R-Studio, GetDataBack gibi) tarama yap, şansın yüksek.

Ben format sonrası D sürücüsünü kaybettim sanmıştım ama sadece sürücü harfi değişmişti. Disk Yönetimi’nden harfi yeniden atayınca geri geldi.

Komut satırında şu komutu da deneyebilirsin:
Kod:
chkdsk D: /f
Eğer bölüm tanınıyorsa, bu komut hatalı bölüm tablosunu onarabilir.

Özetle: Disk Yönetimi’nde görünüyorsa sorun sürücü harfiyle ilgilidir, görünmüyorsa bölüm tablosu bozulmuş olabilir. Verilere yazmadan kurtarma dene.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.