Windows 11 Dosya Şifreleme: BitLocker mı, EFS mi Daha Güvenli?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Kenan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kenan

New member
Windows 11’de dosyaları korumanın en yaygın iki yolu var: BitLocker ve EFS (Encrypting File System). Her ikisi de farklı güvenlik katmanları sunuyor, ama hangi yöntemin daha etkili olduğu sık sık tartışılıyor.

BitLocker, tüm sürücüyü şifreleyerek disk düzeyinde güvenlik sağlar. Özellikle dizüstü bilgisayar kullanıcıları için avantajlı çünkü cihaz çalınsa bile veriye erişim imkansız hale gelir. Ancak BitLocker genellikle Pro veya Enterprise sürümlerde mevcut.

EFS ise tek tek dosya veya klasörleri şifreler. NTFS dosya sistemiyle çalışır ve kişisel belgelerini korumak isteyen kullanıcılar için idealdir. Ancak EFS, kullanıcı hesabı parolasına bağlı olduğundan parolayı sıfırlamak dosya erişimini engelleyebilir.

Bazı kullanıcılar, üçüncü taraf araçlar (VeraCrypt, 7-Zip AES şifreleme, AxCrypt vb.) ile dosya güvenliğini daha esnek biçimde yönetmeyi tercih ediyor.

Peki siz Windows 11’de hangi yöntemi kullanıyorsunuz? BitLocker mı daha güvenli, yoksa EFS mi pratik? Ya da harici araçlar mı daha fazla kontrol sağlıyor? Deneyimlerinizi paylaşın.

EFS kullanıyorum çünkü tek dosyayı şifrelemek için daha pratik. Ama yedek almadan format atarsanız dosyalar geri gelmez.

Ben BitLocker’ı USB sürücülerde kullanıyorum, şifre girmeden açılmıyor. EFS dosya bazlı olduğu için biraz karışık geliyor.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.