Windows 11: Açılışta Ekran Kapanma ve Dwm.exe Hatası

Xanadu

New member
Merhaba arkadaşlar, bilgisayarım açılırken birkaç saniye sonra ekran kararıyor ama sistem çalışmaya devam ediyor. Olay Görüntüleyicisi'nde sürekli 'Dwm.exe hatası' ve 'nvlddmkm 153' uyarısı çıkıyor. Dwm (Desktop Window Manager) GPU ile alakalı biliyorum ama sürücüleri DDU ile kaldırıp yeniden kurmama rağmen düzelmedi. HDMI bağlantısını değiştirdim, BIOS güncel. Bu sorun ekran kartından mı yoksa Windows 11’in görüntü yöneticisinden mi kaynaklı olabilir?

Çözüm
Nvlddmkm 153 hatası genellikle GPU sürücüsünün cevap vermemesiyle ilgilidir. Dwm.exe de bu durumda kilitlenir. Çözüm olarak şu adımları dene:
1. Kayıt defterinden TDR (Timeout Detection Recovery) süresini artır.
Kod:
regedit
   HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers
   Yeni DWORD (32-bit): TdrDelay = 10
2. Yeniden başlat, bu işlem GPU’nun yanıt süresini uzatır ve hatayı önler.
Nvlddmkm 153 hatası genellikle GPU sürücüsünün cevap vermemesiyle ilgilidir. Dwm.exe de bu durumda kilitlenir. Çözüm olarak şu adımları dene:
1. Kayıt defterinden TDR (Timeout Detection Recovery) süresini artır.
Kod:
regedit
   HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers
   Yeni DWORD (32-bit): TdrDelay = 10
2. Yeniden başlat, bu işlem GPU’nun yanıt süresini uzatır ve hatayı önler.

Çözüm
Ben de aynı hatayı yaşadım, ekran kararıyor ama ses devam ediyordu. Sorun PSU kablosundaki gevşek temastan çıktı. Güç kesilince GPU reset atıyor ve Windows bunu Dwm hatası olarak kaydediyor.

NVIDIA sürücüsünü kurarken 'Temiz kurulum' seçeneğini işaretledin mi? Bazı eski dosyalar kaldığında nvlddmkm.sys çakışıyor. Ayrıca sürücüyü GeForce Experience yerine manuel indirmen daha stabil sonuç veriyor.

Olay Kimliği 153 bazen SSD bağlantısı hatasıyla da karıştırılıyor. Ancak Dwm.exe ile birlikteyse GPU kaynaklı. HDMI kablosunu değiştirmen iyi olmuş, DisplayPort’la da test edebilirsin.

Dwm.exe aslında masaüstü efektlerini yöneten sistem süreci. Eğer şeffaflık, HDR veya 120 Hz gibi özellikler aktifse GPU’ya fazla yük biner. Denetim Masası > Görsel Efektler kısmından 'En iyi performans için ayarla' seçeneğini test et.

Windows Event Viewer’da 153 hatası disk olarak görünüyorsa SSD’yi hariç tut. Ama 'nvlddmkm' geçen satırlar GPU hatasıdır. Bu dosya NVIDIA çekirdeğine ait.

Display Driver Uninstaller (DDU) kullandıysan, Windows’un otomatik sürücü yüklemesini kapatmayı unutma. Yoksa eski sürüm yeniden yükleniyor. Komutla kapat:
Kod:
pnputil /disable-device-installation

Ben bu sorunu çözmek için NVIDIA Denetim Masası’ndan DWM’ye özel profil oluşturdum. Güç yönetim modunu 'Maksimum performansı tercih et' yap, o zaman GPU uykuya geçmiyor.

Aygıt Yöneticisi’nde görüntü bağdaştırıcısını devre dışı bırakıp yeniden etkinleştirince ekranın geri geldiğini fark ettim. Sorun GPU sürücüsünün geç yüklenmesinden kaynaklanıyor olabilir.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.