Windows 10'dan Windows 11'e TPM'siz Güncelleme

Cihan

New member
Selam millet, eski bir sistemim var (i7-7700, TPM 1.2 var ama 2.0 yok). Windows 11’e geçmek istiyorum ama 'Bu bilgisayar Windows 11’i çalıştıramaz' uyarısı alıyorum. İnternette Rufus ve kayıt defteri yöntemiyle TPM’siz yükseltme yapılabileceğini söylüyorlar. Bu gerçekten güvenli mi? Güncellemeler normal şekilde alınır mı yoksa bir süre sonra destek kesiliyor mu? Deneyimi olan varsa paylaşabilir mi?

TPM’siz yükseltme teknik olarak mümkün. Rufus’un son sürümlerinde 'TPM ve Secure Boot gereksinimlerini kaldır' seçeneği var. ISO’yu bu şekilde hazırlarsan Windows 10’dan doğrudan Windows 11’e geçebilirsin. Ancak Microsoft bu sistemleri 'destek dışı' olarak işaretliyor.

Ben kayıt defteri yöntemiyle geçiş yaptım. HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup anahtarına AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU adlı DWORD ekleyip değerini 1 yapınca kurulum başladı. Şu an güncellemeler normal geliyor.

Evet, bu yöntem işe yarıyor ama bazen büyük özellik güncellemelerinde (örneğin 23H2’den 25H2’ye) kurulum yeniden TPM kontrolü yapıyor. Rufus medyasıyla yükseltme yapmak daha sorunsuz.

Ben TPM’siz kurulum yaptım, iki yıldır kullanıyorum. Sadece sistem bilgileri kısmında 'desteklenmeyen donanım' uyarısı var ama performans farkı yok. Güncellemeler düzenli geliyor.

Microsoft resmî olarak bu sistemlere güncelleme garantisi vermiyor. Şu an çalışıyor ama gelecekte büyük güncellemelerde engel koyabilirler. Yine de pratikte sorun yaşayan az.

Ben Rufus yerine 'Media Creation Tool + modifiye ISO' yöntemiyle yaptım. ISO içindeki appraiserres.dll dosyasını silersen kurulum denetim yapmadan başlıyor.

Eğer BIOS’ta TPM 1.2 aktifse, Windows kurulumda 2.0 istemese de bazı güvenlik özellikleri (BitLocker, Hello vs.) çalışmıyor. Bu da farkında olunması gereken bir detay.

Ben Virtual Machine’de TPM’siz kurulum denedim. Çalışıyor ama Windows Defender 'cihaz güvenliği eksik' uyarısı veriyor. Sadece görsel bir uyarı, işlevsel fark yaratmıyor.

Microsoft’un politikası şöyle: TPM’siz sistemlere güncellemeleri engellemiyor, ama garanti vermiyor. Yani 'alabiliyorsan alırsın, alamazsan biz sorumlu değiliz' yaklaşımı.

Ben 25H2 Insider ISO’sunu TPM’siz yükledim, sorunsuz çalıştı. Performans olarak fark yok ama kurulum sonrası Windows Update bazen hata kodu (0x800f0988) verebiliyor.

TPM’siz sistemlerde Windows’un bazı çekirdek güvenlik özellikleri (Memory Integrity, Credential Guard) devre dışı kalıyor. Normal kullanım için fark edilmez ama kurumsal ortamda önemlidir.

TPM’siz kurulumda bile Microsoft hesabı zorunluluğu var. Rufus’ta aynı anda 'Microsoft hesabı gereksinimini kaldır' seçeneğini de işaretlemeyi unutma.

Kayıt defteri yöntemiyle yükseltme yaptıktan sonra sistem bilgileri kısmında 'Bu cihaz minimum gereksinimleri karşılamıyor' yazıyor ama işlevsel olarak fark yaratmıyor.

Ben de TPM 1.2 sistemde Windows 11 kullanıyorum. Güvenlik merkezi 'Cihaz güvenliği desteklenmiyor' diyor ama güncellemeler aylardır geliyor. Sorunsuz.

Her ihtimale karşı büyük sürüm güncellemelerinden önce sistem imajı almanı öneririm. TPM’siz sistemlerde geri dönüş daha zor olabiliyor.

Rufus yöntemi en temiz çözüm. Resmî ISO’dan hazırlıyor ve sistem dosyalarına dokunmuyor. Sadece kurulum sırasında gereksinim kontrolünü atlıyor, başka bir değişiklik yapmıyor.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.