Windows 10 'Cihazınız Bir Sorunla Karşılaştı' Hatası

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Muzo
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Muzo

New member
Selam millet, ben Muzo. Dün gece oyun oynarken bir anda mavi ekran çıktı ve üzerinde şu yazıyordu: 'Cihazınız bir sorunla karşılaştı ve yeniden başlatılması gerekiyor'. Bilgisayar yeniden başladı ama aynı hata tekrar etti. Bazen hata kodu olarak CRITICAL_PROCESS_DIED, bazen de MEMORY_MANAGEMENT çıkıyor.

Sürücüleri güncelledim, antivirüs taraması yaptım ama hâlâ arada bir bu hatayı verip yeniden başlıyor. Donanımsal mı yazılımsal mı emin olamıyorum. Windows 10’da bu hatayı kalıcı olarak çözmenin bir yolu var mı?

Çözüm
Muzo, bu hata aslında Windows’un 'Blue Screen of Death' yani BSOD hatası. CRITICAL_PROCESS_DIED genellikle sistem süreçlerinden biri çöktüğünde, MEMORY_MANAGEMENT ise RAM veya disk hatası olduğunda çıkar. Başlamak için CMD’yi yönetici olarak açıp şu komutları çalıştır:

sfc /scannow
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

Bu, bozuk sistem dosyalarını onarır. Eğer sorun devam ederse 'Windows Memory Diagnostic' aracını çalıştırarak RAM testini yap.
Muzo, bu hata aslında Windows’un 'Blue Screen of Death' yani BSOD hatası. CRITICAL_PROCESS_DIED genellikle sistem süreçlerinden biri çöktüğünde, MEMORY_MANAGEMENT ise RAM veya disk hatası olduğunda çıkar. Başlamak için CMD’yi yönetici olarak açıp şu komutları çalıştır:

sfc /scannow
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

Bu, bozuk sistem dosyalarını onarır. Eğer sorun devam ederse 'Windows Memory Diagnostic' aracını çalıştırarak RAM testini yap.

Çözüm
Ben aynı hatayı ekran kartı sürücüsü çakışmasından yaşamıştım. DDU (Display Driver Uninstaller) ile eski sürücüyü kaldırıp güncel sürümü sıfırdan yükle. Özellikle NVIDIA sürücülerinde sık oluyor.

Sürücü güncellemesi bazen sorunu çözmek yerine yenisini yaratıyor. Windows’un 'Güncelleme Geçmişi' kısmından son sürücü güncellemelerini kaldırmayı dene.

Ben bu hatayı güç kaynağından alıyordum. PSU voltajı dengesiz olunca sistem kapanıyordu. Özellikle oyun sırasında oluyorsa, donanım ısınması ya da güç yetersizliği olabilir.

Mavi ekran sonrası C:\Windows\Minidump klasöründe .dmp dosyaları oluşur. BlueScreenView adlı küçük bir araçla bu dosyaları inceleyip hangi sürücünün hata verdiğini görebilirsin.

Benzer hatayı BIOS güncellemesiyle çözdüm. Anakart üreticisinin sitesinden BIOS’un en güncel sürümünü yüklemeyi dene. Özellikle yeni CPU veya RAM takıldıysa uyumsuzluk olabiliyor.

Güvenli modda açıp son yüklediğin sürücüleri veya yazılımları kaldır. Özellikle donanım izleme yazılımları (MSI Afterburner, HWMonitor) bazen çakışma yaratıyor.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.