Windows 10 Bilgisayar Sıfırlama Sonrası Performans Düşüşü?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Cihan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Cihan

New member
Selam arkadaşlar, ben Cihan. Geçen hafta Windows 10 bilgisayarımı sıfırladım çünkü sistemde bir sürü gereksiz dosya, eski sürücüler ve performans sorunları vardı. Sıfırlama işlemini 'her şeyi kaldır' seçeneğiyle yaptım, tertemiz kurulum bekliyordum ama tam tersi oldu! Bilgisayar açılışta yavaşladı, görev yöneticisinde disk kullanımı %100’e vuruyor. Güncellemeleri yaptım, sürücüleri kurdum ama hâlâ eski haline gelmedi.

Sizce Windows 10’u sıfırladıktan sonra neden performans düşüyor olabilir? Donanımsal bir sıkıntı mı, yoksa sıfırlama sonrasında yapılması gereken ekstra ayarlar mı var? Deneyimi olan var mı?

Cihan, sıfırlama sonrası disk kullanımının %100 olması genelde Windows’un arka planda indeksleme, güncelleme ve sürücü optimizasyonu yapmasından kaynaklanır. Özellikle Windows Update ve Superfetch (SysMain) servisleri bir süre yüksek disk kullanımı yaratır. Görev zamanlayıcıdan bunları geçici olarak devre dışı bırakıp sistemi birkaç gün gözlemlemeni öneririm.

Aynı durum bende de olmuştu. Sıfırlama sonrası Intel Rapid Storage sürücüsünü yüklemediğim için disk performansı düşmüştü. Donanım üreticisinin sitesinden AHCI veya IRST sürücüsünü manuel yüklemeyi dene.

Performans düşüşü bazen antivirüslerin yeniden yapılandırma süreciyle de ilgili olabilir. Windows Defender ilk kurulumdan sonra tam sistem taraması yapar, bu da disk kullanımını şişirir. Birkaç gün sonra normale dönüyor.

Ben sıfırlama yaptıktan sonra Windows 10’un güç planını 'Yüksek Performans' moduna aldım ve disk optimizasyonu yaptım, ciddi fark etti. Denemeni tavsiye ederim.

Sıfırlama sonrası performans düşüklüğü varsa arka planda çalışan Windows Search, OneDrive ve Telemetry servislerini de kontrol et. Hepsi birlikte ciddi yük bindiriyor.

Ben sıfırlama sonrası diski SSD’ye klonlayarak çözmüştüm. HDD kullanıyorsan bu durum normal, çünkü Windows yeniden yüklenince diskin fragmentasyonu artıyor.

UEFI modunda kurulum yaptıysan ama BIOS’ta eski Legacy mod açık kaldıysa performans düşebilir. BIOS ayarlarını kontrol et, doğru modda olduğundan emin ol.

Benim tecrübem: sıfırlama sonrası Windows Update tüm sürücüleri otomatik bulamıyor. Özellikle ekran kartı ve yonga seti sürücülerini üreticiden indir, farkı hissedersin.

Windows 10 sıfırlama işlemi bazen sistem dosyalarını tam olarak temizlemiyor. CMD’den sfc /scannow ve ardından DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth komutlarını çalıştır. Bozuk sistem dosyaları düzelirse performans toparlanır.

Mami’nin önerisine katılıyorum. Ben de SFC/DISM komutlarıyla sistemi onardım, fark edilir hızlanma oldu. Ek olarak gereksiz başlangıç uygulamalarını devre dışı bırak.

Bazı kullanıcılar sıfırlama sonrası arka planda Windows Defender'ın cloud tabanlı analiz modunu kapatarak rahatlama yaşamış. 'Gizlilik > Windows Güvenliği' kısmını da kontrol et.

Windows 10 sıfırlama, aslında tam format kadar temiz çalışmıyor. Bence USB üzerinden medya oluşturma aracıyla sıfırdan kurmak en sağlam yöntem.

Disk kullanımı %100 olayı bende de çok oldu. En sonunda arka planda çalışan Windows Update Medic Service’i devre dışı bıraktım, anında düzeldi.

Performans düşüşü bazen donanımdan da kaynaklanabiliyor. Termal macun kurumuşsa işlemci throttling yapabilir. Sıfırlama sonrası işlemci sıcaklıklarını HWMonitor ile kontrol et.

Sıfırlama sonrası 'Hızlı Başlatma' özelliğini kapatmayı da dene. Güç seçeneklerinden kapatılabiliyor. Bazı sistemlerde SSD performansını olumsuz etkiliyor.

Ben sıfırlama sonrası Windows 10’un disk önbellekleme ayarlarını düzenledim, 'Yazma önbelleği'ni açınca ciddi hız artışı yaşadım. Aygıt yöneticisinden kontrol edebilirsin.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.