Windows 10 Başlat Çubuğu Çalışmıyor, Nasıl Düzeltilir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Emre
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Emre

New member
Selam millet, ben Emre. Dün bilgisayarımı açtığımda Windows 10’un başlat çubuğu tepki vermemeye başladı. Ne arama kutusu çalışıyor, ne de Başlat menüsü açılıyor. Sağ tıklama bile bazen donuyor. Görev çubuğundan explorer.exe’yi yeniden başlatmayı denedim ama işe yaramadı.

Güncellemeden sonra oldu sanırım, çünkü dün bir Windows Update geldi. PowerShell veya kayıt defteriyle çözüm bulan var mı? Sistemi sıfırlamak istemiyorum, başka yöntem arıyorum.

Çözüm
Emre, bu sorun Windows 10’da sık rastlanıyor. İlk olarak Görev Yöneticisi’nden yeni bir görev oluşturup powershell yaz. Ardından şu komutu çalıştır:
Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}
Bu komut Başlat Menüsü uygulamasını yeniden kaydeder.
Emre, bu sorun Windows 10’da sık rastlanıyor. İlk olarak Görev Yöneticisi’nden yeni bir görev oluşturup powershell yaz. Ardından şu komutu çalıştır:
Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}
Bu komut Başlat Menüsü uygulamasını yeniden kaydeder.

Çözüm
Benim başlat çubuğum da güncellemeden sonra donmuştu. sfc /scannow ve ardından DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth komutlarını çalıştırınca düzeldi. Bozuk sistem dosyaları olabiliyor.

Windows Gezgini’ni yeniden başlatmak bazen yetmiyor. Yeni bir kullanıcı hesabı oluşturup test et. Eğer orada çalışıyorsa profil bozulmuştur. Eski kullanıcıyı yedekleyip yenisini kullanmak gerekebilir.

Görev çubuğu ile ilgili hatalar genellikle Cortana ve Windows Search hizmetlerinden kaynaklanıyor. Hizmetleri durdurup yeniden başlatmak işe yarayabiliyor. CMD’de net stop WSearch ardından net start WSearch deneyebilirsin.

Ben PowerShell komutlarıyla çözememiştim ama 'Windows Search' indeksini sıfırlayınca düzeldi. Denetim Masası > Dizin Oluşturma Seçenekleri > Gelişmiş > Yeniden Oluştur yolunu takip et.

Başlat menüsünün çalışmama sebebi antivirüs yazılımı da olabilir. Özellikle Avast ve Norton bazı sistem hizmetlerine müdahale ediyor. Geçici olarak devre dışı bırakıp test et.

Emre, Microsoft Store bile çalışmıyorsa Başlat Menüsü uygulamaları bozulmuştur. Yukarıdaki PowerShell komutu bu yüzden önemli. Alternatif olarak yeni bir kullanıcı hesabı açmayı dene.

Ben benzer bir sorunu görev çubuğunda yaşamıştım. Windows 10’da 'Tablet Modu' açık kalınca bazen Başlat menüsü çalışmıyor. Ayarlardan kontrol et, kapatmayı dene.

Güncelleme sonrası sistem önbellekleri karışabiliyor. Disk Temizleme aracını yönetici olarak açıp 'Sistem Dosyalarını Temizle' seçeneğiyle işlemi yap, ardından yeniden başlat.

Yukarıdaki çözümler işe yaramazsa, Windows Update geçmişini temizlemek iyi olur. CMD’de net stop wuauserv ardından del %windir%\SoftwareDistribution /s /q komutlarını gir.

Windows 10’un Başlat menüsü bozulduğunda, genelde 'ShellExperienceHost.exe' ve 'StartMenuExperienceHost.exe' süreçleri kilitleniyor. Görev Yöneticisi’nden bu süreçleri yeniden başlat.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.