Bilgisayar Neden Donar? (Windows 11)

Casper

New member
Selamlar, Windows 11 kullanıyorum ve bilgisayarım bazen sebepsiz yere donuyor. Özellikle tarayıcı açıkken ya da dosya kopyalarken takılıyor gibi oluyor. Fare hareket ediyor ama hiçbir şey tıklanmıyor. Windows 10’da bu kadar sık yaşamazdım. Windows 11’de donma sorununun nedeni ne olabilir?

Benim laptopta disk %100 kullanım hatası yapıyordu. Arka planda Windows Update veya Defender taraması varsa donma o sırada olur.

Hızlı başlatma (Fast Startup) bazen sistem kararlılığını bozuyor. Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Hızlı Başlatmayı Kapat seçeneğini dene.

BIOS güncel değilse güç yönetimi çakışabiliyor. Özellikle AMD işlemcilerde bu sık görülüyor. BIOS’u güncellemek işe yarayabilir.

SSD doluysa veya TRIM devre dışıysa performans ciddi düşer. fsutil behavior query DisableDeleteNotify komutuyla TRIM açık mı kontrol et.

Ben 23H2 güncellemesinden sonra donma yaşıyordum. Temiz kurulum yaptım, düzeldi. Eski sistem kalıntıları bazen çakışma yaratıyor.

Oyun oynarken donuyorsa ekran kartı sürücüsünü DDU ile temiz kaldırıp yeniden yükle. Özellikle NVIDIA sürücülerinde bu sorun olabiliyor.

Eğer USB cihazlar takılıyken donuyorsa güç tasarruf modu yüzünden olabilir. Aygıt Yöneticisi’nden USB kök hub’ların güç yönetimini kapat.

Bazı antivirüs yazılımları Windows 11 çekirdeğiyle çakışabiliyor. Üçüncü parti antivirüsleri kaldırıp test etmeni öneririm.

Özetle: Windows 11 donma sorunu genelde sürücü veya donanım uyumsuzluğundan olur. Güncellemeleri kontrol et, sistem bakımı yap, sorun büyük ihtimalle giderilir.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.