Windows 11 Ses Simgesi Kırmızı X Çarpı Var?

Cenqiz

New member
Selam millet,
Dün bilgisayarımı açtığımda görev çubuğundaki hoparlör simgesinde kırmızı X işareti belirdi.
Ne ses geliyor ne de ses ayarlarını açabiliyorum. Tıklayınca “Ses çıkış aygıtı takılı değil” uyarısı çıkıyor.

Aygıt Yöneticisi’ni kontrol ettim, “Ses, video ve oyun denetleyicileri” kısmında sürücü görünüyor ama yanında sarı ünlem var.
Sürücüyü kaldırıp yeniden yükledim, sfc /scannow ve DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth komutlarını da çalıştırdım ama yine çözülmedi.

Bu kırmızı X hatasının kalıcı çözümü var mı? Ses kartım Realtek HD Audio.

Çözüm
Kırmızı X hatası genellikle bozuk ses sürücü kaydı nedeniyle oluşur.
Kesin çözüm için şu adımları izle:
  1. Win + XAygıt Yöneticisi.
  2. “Ses, video ve oyun denetleyicileri” altında ses sürücüsünü kaldır.
  3. Ardından Denetim Masası → Programlar → Realtek Audio varsa onu da kaldır.
  4. Bilgisayarı yeniden başlat.
  5. Realtek’in resmi sitesinden (realtek.com/downloads) en güncel sürücüyü indirip yükle.

⚠️ Not: Sürücü kaldırmadan önce bir sistem geri yükleme noktası oluşturmanızı öneririm.

🔄 Alternatif: Eğer üretici siteden indirme konusunda emin değilseniz, Aygıt Yöneticisi’nde “Sürücü Yazılımını Güncelleştir → Otomatik ara” seçeneğini de deneyebilirsiniz...
Bu hata genellikle Windows Ses Hizmeti (Audio Service) durduğunda ortaya çıkıyor.
Win + Rservices.msc yaz → Enter.
Listeden Windows Audio hizmetini bul, çift tıkla ve Başlangıç türünü “Otomatik” yap, ardından Başlat butonuna bas.
Benim sistemimde bu adım sonrası kırmızı X anında kayboldu. Yeniden başlattığında da kalıcı hale geliyor.

Ben bu sorunu 22H2 sürümünde yaşadım. Ses hizmeti aktif olsa bile bazen Windows Audio Endpoint Builder gibi bağımlı hizmetler devre dışı kalabiliyor.
İkisini de yeniden başlattıktan sonra düzeldi.

Ayrıca Aygıt Yöneticisi’nde “Görünüm > Gizli aygıtları göster” seçeneğini işaretle.
Ses denetleyicileri altında gri renkle görünen (kullanımda olmayan) eski ses sürücülerini bulup sağ tıklayıp kaldırabilirsin.
⚠️ Dikkat: Aktif olan sürücüyü kaldırma! Bu yalnızca artık kullanılmayan donanımlar içindir.

Kırmızı X hatası bazen BIOS veya UEFI’deki ses denetleyicisinin devre dışı kalmasından da kaynaklanabiliyor.
Bilgisayarı yeniden başlat, BIOS’a gir (genellikle F2 veya Del tuşu) ve “Onboard Audio” seçeneğinin Enabled olduğundan emin ol.
Bazı güncellemeler bu ayarı otomatik olarak kapatabiliyor.

⚠️ Dikkat: BIOS ayarlarını değiştirirken dikkatli ol.
Yanlış bir ayar sistemin açılmasını engelleyebilir veya donanım işlevlerini etkileyebilir.

Benim Lenovo dizüstümde bu şekilde düzeldi.

Windows 11 bazen ses sürücüsünü HD Audio yerine UAA sürücüsüyle değiştiriyor.
Şunu dene:
  1. Aygıt Yöneticisi’ni aç.
  2. Ses sürücüsüne sağ tıklayıp “Sürücüyü Güncelle” de.
  3. Bilgisayarımdaki sürücülerden gözat” seçeneğini seç.
  4. Listeden “High Definition Audio Device” sürücüsünü elle seç.

Bu şekilde kırmızı X işareti hemen kayboldu ve ses geri geldi.

Eğer ses sürücüsü görünmüyorsa, sistem dosyaları bozulmuş olabilir.
Komut İstemi’ni yönetici olarak aç ve sırayla şu komutları gir:
Kod:
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth  
sfc /scannow
Bu komutlar Windows bileşenlerini onarır ve eksik ses sürücüsü hizmetlerini yeniden yükler.
Benim sistemim bu yöntemle tamamen düzeldi.

Kırmızı X hatası genellikle bozuk ses sürücü kaydı nedeniyle oluşur.
Kesin çözüm için şu adımları izle:
  1. Win + XAygıt Yöneticisi.
  2. “Ses, video ve oyun denetleyicileri” altında ses sürücüsünü kaldır.
  3. Ardından Denetim Masası → Programlar → Realtek Audio varsa onu da kaldır.
  4. Bilgisayarı yeniden başlat.
  5. Realtek’in resmi sitesinden (realtek.com/downloads) en güncel sürücüyü indirip yükle.

⚠️ Not: Sürücü kaldırmadan önce bir sistem geri yükleme noktası oluşturmanızı öneririm.

🔄 Alternatif: Eğer üretici siteden indirme konusunda emin değilseniz, Aygıt Yöneticisi’nde “Sürücü Yazılımını Güncelleştir → Otomatik ara” seçeneğini de deneyebilirsiniz.

[Ekran görüntüsü: Aygıt Yöneticisi - Ses sürücüleri]

Bu adımları uyguladıktan sonra bilgisayarı yeniden başlattım ve kırmızı X işareti tamamen kayboldu.
Ses düzgün çalışıyor.

Çözüm
Kenan’ın çözümünü uyguladım, kırmızı X gitti ama ses seviyesi çok düşüktü.
Bunu düzeltmek için Realtek Audio Konsolu’na girip “Ses Efektleri” kısmında dengeleme yaptım.
Artık ses hem yüksek hem de temiz geliyor.

Benim bilgisayarda bu hata Windows güncellemesinden sonra başlamıştı.
Sorunu “Güncellemeleri kaldır” seçeneğiyle çözdüm.

Ayarlar → Windows Update → Güncelleştirme geçmişi → Güncelleştirmeleri kaldır yolunu izle.
Son yüklenen ses sürücüsü güncellemesini bulup kaldır.
Kaldırdıktan sonra sistemi yeniden başlat; kırmızı X işareti ortadan kalkıyor.

Alternatif olarak PowerShell’i yönetici olarak açıp ses hizmetlerini yeniden başlatabilirsin:
Kod:
Get-Service Audiosrv | Restart-Service
Get-Service AudioEndpointBuilder | Restart-Service
İlk komut Windows Audio hizmetini, ikincisi ise ses uç noktası oluşturucuyu yeniden başlatır.
İkisi de Windows’un ses sistemi için kritik hizmetlerdir.

Ben bu komutları çalıştırdığımda Windows ses sistemi tamamen yeniden başlatıldı ve kırmızı X kayboldu.
Bu yöntem hızlı, risksiz ve özellikle sistem dosyası bozulmadan kaynaklanan hatalarda çok işe yarıyor.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.