Windows 11 Görev Çubuğu Sağ Altta Saat Görünmüyor?

Enes

Administrator
Yönetici
Merhaba arkadaşlar,
Windows 11’e son 23H2 güncellemesini yükledikten sonra görev çubuğunun sağ alt köşesindeki saat ve tarih tamamen kayboldu. Özellikle ikinci monitörde bu sürekli oluyor.

Görev çubuğu ayarlarında “Sistem simgelerini aç veya kapat” kısmında saat aktif durumda, ancak görünmüyor.
Explorer.exe’yi yeniden başlattım, sfc /scannow ve DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth komutlarını çalıştırdım ama sonuç yok.

Bu sorunu yaşayan var mı? Varsa nasıl çözdünüz?

Çözüm
Sorunu kesin olarak çözmek için Kayıt Defteri (Regedit) üzerinden küçük bir müdahale gerekiyor.
  1. Win + Rregedit yaz → Enter.
  2. Şuraya git:
Kod:
   HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced
  1. Sağ tıklayıp Yeni → DWORD (32-bit) değeri oluştur, adını ShowSecondsInSystemClock yap.
  2. Değeri 1 olarak ayarla, ardından oturumu kapatıp aç.
Bu işlem görev çubuğundaki saat bileşenini yeniden kaydediyor. Bende anında düzeldi.
Ayrıca görev çubuğuna saniye göstergesini de eklemiş oluyorsun.
Bu hatayı ben de bir süre önce yaşamıştım. Genellikle Windows 11’in son güncellemeleri sırasında görev çubuğu bileşenleri yenilenmediği için saat gizlenmiş görünebiliyor.
Ben Denetim Masası → Bölge → Biçim Ayarları kısmına girip saat biçimini değiştirdim (örneğin 24 saatten 12 saate), ardından tekrar eski haline getirdim. Değişiklik yaptıktan sonra yeniden başlattığımda saat geri gelmişti.
Basit ama bazen sistem öğesini yeniden başlatmaya yarıyor.

Bu sorun çoklu monitör kullananlarda sık görülüyor. Özellikle ikincil ekranda görev çubuğu saatini göstermeyen bir Windows 11 hatası var.
Çözüm olarak şu adımları öneririm:
  1. Ayarlar → Kişiselleştirme → Görev Çubuğu → Görev Çubuğu Davranışları kısmına gir.
  2. Diğer ekranlarda görev çubuğunu göster” seçeneğini kapatıp tekrar aç.
  3. Ardından oturumu kapatıp aç.
Böylece sistem görev çubuğu yapılandırmasını yeniden yüklüyor ve saat simgesi genellikle geri geliyor.

Ben bu hatayı güncellemeden sonra yaşadım ve sorunu Explorer sürecini yeniden başlatarak çözebildim.
Görev Yöneticisi’ni (Ctrl + Shift + Esc) aç, explorer.exe işlemini bul, sağ tıkla ve “Yeniden Başlat” seçeneğine tıkla.
Bu işlem görev çubuğunu ve simgeleri taze başlatır. Saat hemen geri gelmediyse birkaç saniye bekle, çünkü simgelerin yüklenmesi bazen gecikebiliyor.
Benim sistemde bu adım işe yaradı, yeniden başlatma gerekmeden sorun çözüldü.

Bu hata Microsoft’un Insider sürümlerinde hâlâ devam ediyor. Özellikle “Dev Channel” kullanıcıları bu problemi sık raporluyor.
Microsoft, 2025 Ocak güvenlik güncellemesinde bu hatanın giderileceğini duyurdu. Eğer Insider Preview sürümü kullanıyorsan yapabileceğin en iyi şey kararlı sürüme geçmek veya güncellemeyi beklemek.
Geçici olarak “Görev Çubuğu Hizmetini” devre dışı bırakıp yeniden etkinleştirmek bazen işe yarayabiliyor ama kalıcı çözüm değil.

Sorunu kesin olarak çözmek için Kayıt Defteri (Regedit) üzerinden küçük bir müdahale gerekiyor.
  1. Win + Rregedit yaz → Enter.
  2. Şuraya git:
Kod:
   HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced
  1. Sağ tıklayıp Yeni → DWORD (32-bit) değeri oluştur, adını ShowSecondsInSystemClock yap.
  2. Değeri 1 olarak ayarla, ardından oturumu kapatıp aç.
Bu işlem görev çubuğundaki saat bileşenini yeniden kaydediyor. Bende anında düzeldi.
Ayrıca görev çubuğuna saniye göstergesini de eklemiş oluyorsun.

Çözüm
Kenan’ın anlattığı yöntem bende de işe yaradı. Saat simgesi yeniden oluştu. Ek olarak Görev Çubuğu hizalamasını ortadan sola alıp tekrar ortaya getirince simgeler tamamen düzeldi.
Bence bu hatanın nedeni görev çubuğu bileşenlerinin zaman zaman cache’te (önbellekte) takılması.

Çözümden sonra sfc /scannow komutunu yeniden çalıştırdım ve birkaç bozuk sistem dosyası düzeltildi.
Yeniden başlatınca artık hem ana ekranda hem ikinci monitörde saat görünüyordu. Kenan’ın yöntemi kalıcı çözüm gibi duruyor.

Benim sistemim temalı modda çalışıyor. İlginçtir, saat görünmüyorsa temayı koyu moddan açık moda alıp geri değiştirdiğimde simge bir anda belirdi.
Windows bazen görev çubuğu temasını yeniden yüklerken simgeyi de sıfırlıyor. Ufak ama pratik bir geçici çözüm olabilir.

Regedit yöntemi işe yaramazsa PowerShell üzerinden görev çubuğu bileşenlerini yeniden kaydetmeyi deneyebilirsin:
Kod:
powershell  
Get-AppxPackage -AllUsers | Foreach {  
  Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"  
}
Bu komut, sistem arayüzü uygulamalarını yeniden kaydeder.
Ben bunu çalıştırdıktan sonra görev çubuğundaki tüm simgeler geri geldi, saat dahil.

Giriş Yap

Google ile Giriş

Google ile Giriş Yap
Hesabınız yoksa otomatik oluşturulur.