Windows 10 İçin Önerilen Sistem Gereksinimleri Neler?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Soykann
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Soykann

New member
Selamlar, ben Soykann. Eski bilgisayarıma Windows 10 kurmayı düşünüyorum ama sistemim biraz zayıf. Microsoft’un asgari gereksinimlerini biliyorum ama 'önerilen' sistem özellikleri konusunda net bilgi bulamadım.

Gerçekten akıcı ve stabil bir Windows 10 deneyimi için minimum değil, önerilen donanım nedir sizce? Özellikle RAM, işlemci ve depolama konusunda kullanıcı deneyimlerinizi merak ediyorum.

Soykann, Microsoft’un minimum gereksinimleri 2 GB RAM ve çift çekirdek işlemci olsa da bu pratikte yeterli değil. Gerçekçi önerilen donanım şunlar:

• İşlemci: En az 4 çekirdekli (ör. Intel i5-4xxx veya Ryzen 3 ve üstü)
  • RAM: 8 GB (tarayıcı + arka plan uygulamaları için ideal)
  • Depolama: 256 GB SSD (HDD’de Windows 10 ciddi yavaş çalışıyor)
  • Ekran Kartı: Dahili GPU yeterli ama video düzenleme veya oyun varsa en az GT 1030 veya Vega 8 önerilir.

SSD takmak, Windows 10 performansını en çok fark ettiren yükseltme olur.

Ben 4 GB RAM ve SSD ile gayet akıcı çalıştırıyorum. HDD varken açılış 1 dakikaydı, SSD’ye geçince 10 saniye sürüyor.

Windows 10’un 64 bit sürümünde 8 GB RAM gerçekten fark yaratıyor. Tarayıcıda 4-5 sekme açıkken bile sistem rahatlıyor.

Windows 10 GPU’ya da yük bindiriyor. Dahili grafiklerle bile uyumlu ama video oynatma ve 4K görüntülerde ekran kartı fark ettiriyor.

Ben Ryzen 5 3400G ve 16 GB RAM ile kullanıyorum. Arayüz akıcı, güncelleme ve uygulama açılışları da çok hızlı. SSD farkı büyük.

Windows 10 Pro sürümü Home’a göre biraz daha fazla RAM kullanıyor. Zayıf sistemlerde Home sürümü tercih etmek daha mantıklı.

64 bit sistemde 4 GB RAM artık sınırda. Sadece temel ofis işleri için yeterli. Tarayıcıda sekme sayısı artınca takılıyor.

Windows 10’un arka planda çalışan servisleri çok. RAM düşükse 'SysMain' ve 'SearchIndexer' servislerini devre dışı bırakmak işe yarıyor.

Microsoft 2025 sonrası için de Windows 10’a güvenlik güncellemesi verecek. Orta seviye donanımlar hâlâ uzun süre iş görecek.